BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. La scurt timp după incidentul din Marea Neagră, Ministrul Apărării din Marea Britanie a dezmințit tot:
”Nu au fost trase focuri în direcţia HMS Defender şi nu recunoaștem alegația că au fost lansate bombe în calea sa. Credem că ruşii desfăşurau un exerciţiu de trageri în Marea Neagră şi avertizau în prealabil navele asupra activităţii lor”, a declarat minsitrul Ben Wallace, arătând că ”Nava Marinei Regale efectua o trecere paşnică prin apele teritoriale ucrainene, în conformitate cu dreptul internaţional”.
Reacția britanică a fost imediat preluată de propaganda NATO, care a acuzat Rusia de minciuna, fals, provocare, război hibrid și restul vocabularului specific.
Ei bine, minciună a fost – dar din partea englezilor – și a fost dovedită chiar de un corespondent BBC, care se afla la bordul distrugătorului britanic HMS Defender – exact în timpul incidentului din Marea Neagră. De menționat că jurnalistul, Jonathan Beale, este specializat în probleme militare.
Ce spune Beale: în primul rând că nava britanică a fost avertizată și prevenită că se va deschide focul, dar a și fost survolată de… 20 de avioane rusești,
”Echipajul se afla deja la posturi când ne-am apropiat de extrema sudică a Crimeii, ocupată de Rusia. Sistemele de armament de la bordul distrugătorului erau deja încărcate”, transmitea jurnalistul la ora incidentului.
Și atenție acum: ”Aceasta a fost o mișcare intenționată, pentru a transmite un mesaj Rusiei”.
”HMS Defender urma să navigheze în limita de 19 kilometri a apelor teritoriale ale Crimeii. Căpitanul a insistat că urmează un traseu sigur de-a lungul unui culoar naval recunoscut internațional”, transmite jurnalistul BBC.
Deci, intenția era clară de a provoca Rusia – iar reacția rusă nu a întârziat, după cum a văzut ziaristul englez: ”Două nave de coastă rusești care urmăreau nava Marinei Regale au încercat să o oblige să schimbe cursul. La un moment dat, unul din vasele rusești s-a apropiat la circa 100 de metri”.
Din nou atenție: ”Avertismente din ce în ce mai ostile au fost transmise prin radio - inclusiv unul care spunea «dacă nu schimbați cursul, deschid focul». Am auzit niște focuri în depărtare, dar probabil că mult în afara razei de pericol”.
Apoi, jurnalistul relatează că ”pe măsură ce HMS Defender înainta de-a lungul culoarului maritim, a fost survolat de avioane rusești”.
”Căpitanul, Vincent Owen, a spus că sistemele navei au detectat mai mult de 20 de avioane militare în zonă. Căpitanul Owen a mai spus că misiunea a fost sigură și nu a fost o situație de confruntare”, a declarat Jonathan Beale, potrivit BBC – text preluat și tradus de DIGI24.
Ce rezultă însă din relatarea ziaristului BBC: în afara minciunii crase a oficialilor britanici, preluată și de goarnele NATO, este evident că nava britanică executa o misiune de provocare.
Cuvintele căpitanului navei ”misiunea a fost sigură” spun totul! Care „misiune”? Traseul inițial fiind întrerupt de intervenția rusă, este clar că ”misiunea” nu a fost ”plimbarea” pe vreun ”culoar” – ci provocarea Rusiei, prin intrarea în apele maritime ale Crimeii, care face parte acum din Rusia, conform voinței populației și prevederilor legale.
De asemenea, afirmația că misiune ”a fost sigură” contravine evident celor relatate de jurnalist – care spune clar că au fost avertismente cu deschiderea focului – dar și că britanicii se pregătiseră de confruntare: ”Sistemele de armament de la bordul distrugătorului erau deja încărcate”, a relatat jurnalistul.
Ce se va mai petrece și cum vor încerca Marea Britanie și NATO să o dea ”la întors”, vom vedea astăzi și în zilele viitoare.
De precizat că incidentul survine în contextul în care, peste puțin timp, va avea loc exercițiul anual Sea Breeze, organizat de Ucraina și SUA în nord-vestul Mării Negre.
La ediția din acest an vor lua parte 5000 de militari din 32 de țări, de pe șase continente, vor participa 32 de nave, 40 de aeronave și 18 echipe de operații speciale și scufundări.
Conform unui comunicat al Flotei a șasea americane, vor fi reprezentate la exercițiu Albania, Australia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Egipt, Estonia, Emiratele Arabe Unite, Franța, Georgia, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Maroc, Norvegia, Pakistan, Polonia, România, Senegal, Spania, Coreea de Sud, Suedia, Tunisia, Turcia, Ucraina, Regatul Unit și, desigur, SUA.
În preambulul acestui eveniment a avut loc incidentul provocat – evident, intenționat – de Marea Britanie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova