Expertul pe probleme energetice Victor Parlicov spune că disensiunile între stat și operatorii de pe piața produselor petroliere au ajuns în punctul culminant. După adoptarea noii metodologii de calculare a prețurilor la carburanți, petroliștii au amenințat Regulatorul că în situația în care ei nu-și vor atinge profiturile ar putea recurge la crearea unui deficit pe piața petrolieră din Moldova.
Victor Parlicov consideră că statul ar putea interveni mai energic pe această piață cu instrumentele necesare, iar pentru aceasta este nevoie de intervenția Parlamentului.
„Faptul că petroliștii își permit să se comporte așa și nimeni nu reacționează la asta, înseamnă că ei consideră că instituțiile sunt slabe și aici vorbim de Consiliul Concurenței. Dacă prețurile pe piața internațională vor crește ele vor urca și la noi, ne vom revolta, doar că în perioada dată marjele de profit vor fi cele mai mici. Când prețurile vor scădea pe piața internațională, atunci vom trebui să fim vigilenți pentru că profiturile petroliștilor cresc vertiginos anume în acea perioadă”, a menționat Parlicov.
Expertul mai spune că Moldova dispune de o directivă europeană netranspusă în legislație, cea cu privire la securitatea stocuriloir. Ea obligă operatorii de pe piață să dețină stocuri de produse petroliere de 61 de zile, doar că petroliștii din Moldova nu se încadrează în aseste cerințe și sunt în stare să asigure stocuri doar timp de 15 zile, ceea ce contravine unor standarte internaționale.
„Unul din argumentele pe care le invocă operatorii este că dacă marja de profit va fi joasă și ei vor înregistra pierderi, ar putea fi sistate importurile. Va apărea deficit pe piața produselor petroliere, iar dacă asta s-ar întâmpla, noi am putea rămâne fără produse petroliere în stoc. Directiva europeană presupune existența unor stocuri de 61 de zile minimum, iar astăzi eu nu cred că operatorii au stocuri mai mari de 15 zile. Desigur asta îi obligă pe petroliști la costuri adiționale, dar dacă ei sabotează piața intervin aceste rezerve suficiente pentru a remedia situația”,a subliniat Parlicov.
O altă soluție în opinia expertului ar fi apariția unui operator de stat ca instrument de intervenție pe piață.
„La ora actuală, operatorii ridică prețurile unilateral și vând produse la prețuri exagerate. Dacă ar apărea un operator de stat ca instrument de intervenție pe piață creezi un mediu concurențial sănătos, iar toate aceste mecanisme demult trebuiau să fie adoptate de Parlament”, a spus Parlicov.
Expertul crede că Moldova are nevoie de implementarea unei legi cu privire la prețurile de transfer în domeniul carburanților.
„Această lege ar demotiva eperatorii vertical integrați să-și transfere profitul de pe un lanț pe altul, iar asta ar însemna că produsul petrolier adus în vamă ar trebui să aibă un preț corect și nu unul exagerat”, a concluzionat Victor Parlicov.
Amintim că ANRE a aprobat recent noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care prevede plafonarea prețurilor la carburanți.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova