Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: De ce promisiunile din campania electorală nu vor fi realizate

Campania electorală, dar și comportamentul concurenților electorali pentru alegerile parlamentare anticipate se desfășoară după un scenariu vechi și cu promisiuni care nu vor fi realizate.
Sputnik
CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Jocul între partidele politice în această campanie electorală abia începe, iar bătălii între acestea vor exista și de acum încolo. Precizarea a fost făcută de politologul Ian Lisnievschi, în studioul Sputnik Moldova. Potrivit expertului politic, partidele politice sunt obosite și nici nu dispun de resurse ca oameni, bani și timp. Lisnievschi mai spune că este devreme să se vorbească despre potențialul acestor partide, întrucât mai sunt 20 de zile până la ziua alegerilor.
Societate
Dilema ruso-europeană a Moldovei: Ce cale trebuie să urmeze țara după alegeri?
„Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Au fost acțiuni care au impus partidul pro-prezidențial să facă un pas înapoi”, a precizat politologul Ian Lisnevschi.
Acesta mai spune că partidele trebuie să se pregătească pentru anumite lovituri în cadrul campaniei electorale. Expertul a precizat că listele electorale trebuie să fie foarte bine analizate.
„În special Partidul Acțiune și Solidaritate trebuia să analizeze foarte bine cine sunt persoanele de pe lista electorală. Practic era primul și unicul partid care a pledat insistent pentru alegeri anticipate”, a mai spus politologul.
Potrivit lui, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%.
Politică
Maia Sandu, despre partidele finanțate în alegeri de crima organizată
„La momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Să presupunem că în Parlament ar intra doar două partide, unul la guvernare și celălalt, cu aproximativ 45% - în opoziție. O opoziție destul de puternică într-o perioadă complicată pentru guvernare. Republica Moldova este în criză economică. Despre criza pandemică acum nu se mai discută, dar ea nu a trecut. Totodată, sunt diverse probleme la nivel internațional care vor afecta. De aceea, indiferent de cine ar fi la guvernare, procentul de dezamăgire va fi foarte mare”, explică Lisnievschi.
Ian Lisnevschi explică și de ce în campania electorală partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite sa provoace emoții alegătorilor.
„Politicienii noștri s-au obișnuit să vină cu mesaje emoționale. Integrarea europeană sau lupta cu corupția sunt doar slogane. Slogane țintite să aducă voturi și mai mult nimic. Pentru integrarea europeană este nevoie de diplomație echilibrată și spre est, și spre vest”, a explicat politologul.  
Acesta a menționat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică în care se află Republica Moldova, iar lucrurile vor fi mai complicate către luna decembrie a acestui an.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova