Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: Micii petroliști vor fi eliminați - ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov a explicat la Radio Sputnik Moldova de ce noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată de ANRE, poate duce la consolidarea monopolului pe piața petrolieră.
Sputnik
CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată luni de ANRE, nu va crea condiții pentru reducerea prețurilor la carburanți. Din contra, stabilirea unor prețuri plafon ar putea duce la eliminarea micilor petroliști de pe piață, și la consolidarea monopolului în acest sector. 
„Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici”, a menționat expertul”, a declarat Victor Parlicov.
Mai mult, fostul director ANRE susține că dacă reprezentanții companiilor petroliere vor contesta noua metodologie de calculare a prețurilor în instanța de judecată, ne-am putea pomeni într-o zi cu stocurile de carburanți epuizate.
Societate
Economist: Ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți după schimbările operate de ANRE
„Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii pur și simplu vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii pur și simplu închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata”, a declarat fostul director ANRE în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova. 
Expertul susține că pe piața petrolieră trebuie să existe o concurență sănătoasă, pentru că asta va genera crearea unor prețuri competitive. 
„Nu poți rezolva o problemă de lipsă de concurență prin metode administrative, gen plafonări de prețuri. (...) Atunci când prețurile sunt artificial ținute prea jos începe deficitul. Au fost perioade în Ucraina și chiar și în Rusia când nu aveai cu ce alimenta mașinile de poliție și de ambulanță. Pentru că nu exista petrol. Pentru că nimeni nu producea și nu livra petrol pe piață din cauza prețurilor artificial mici. Pe de altă parte, dacă calculezi plafonul de preț prea sus, atunci el își pierde orice rost. Pentru ce el trebuie calculat, dacă toată lumea confortabil se încadrează în acest plafon. Nu există un plafon care să fie bun pentru această piață. Pentru că apriori pe această piață trebuie să fie concurență”, a mai spus Victor Parlicov. 
Societate
O nouă scumpire: Cât costă benzina și motorina
Amintim că ANRE a aprobat luni, 14 iunie, noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil.
Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 
La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.
O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova