Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Rămânem fără căpșuni - Iată ce a făcut grindina

Ploile din ultimele zile au adus prejudicii enorme mai multor agricultori. A fost distrus și unul din cele mai mari clustere de căpșuni din țară.
Sputnik
CHIȘINĂU, 10 iun - Sputnik. La începutul acestei săptămâni, mai multe terenuri agricole din mai multe regiuni din nordul țării au fost lovite de grindină. Pagube semnificative au fost înregistrate în localitatea Cunicea din raionul Florești.
Societate
Cât de repede vor scădea prețurile la căpșuni - prognoza experților
Din cauza grindinei, aproximativ 80% din toate câmpurile pe care erau plantate căpșuni au fost grav afectate. Tot în această localitate este și cel mai mare cluster de căpșuni din Republica Moldova, relatează east-fruit.
Pe acest domeniu sunt plantate căpșuni, destinate în special pentru export, pe o suprafață de aproximativ 120 de hectare. În anii în care timpul era favorabil, fermierii locali, prin intermediul a trei cumpărători care au frigidere cu o capacitate de depozitare de peste două mii tone de fructe, au trimis pe piața rusă până la o mie de tone de căpșuni pe sezon, ceea ce a reprezentat aproape o treime din totalul exporturilor moldovenești de căpșuni. 
Operatorii pieței locale presupun că pierderea pe care a suferit-o acest producător va afecta situația generală a acestui segment agricol din Republica Moldova. Anul acesta, cultivatorii de căpșuni din acest sat au planificat să înceapă să-și livreze căpșunile în România, ceea ce este puțin probabil să se întâmple în contextul pandemiei.
Societate
Primele căpșuni autohtone au apărut pe piață: La ce preț sunt comercializate
Potrivit EastFruit, prețul ridicat la căpșuni, propus de producătorii din Cunicea pentru piața locală este unul justificat și s-ar putea menține mare și pe viitor. Potrivit specialiștilor organizației, producătorii vor întâmpina probleme și în cazul în care vor dori să vândă producția prin intermediul lanțurilor de supermarketuri din țară. 
Grindina a redus semnificativ producția de căpșuni în țară. Și creșterea temperaturii aerului odată cu precipitații continue este un factor deloc favorabil pentru producția de căpșuni. Aceasta ar putea duce la  apariția diferitor boli, care vor afecta fructele. Amintim, de la începutul acestei săptămâni meterologii au emis alerte de ploi în fiecare zi. Vremea instabilă se va menține cel puțin până la data de 15 iunie. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova