CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Pentru a analiza profilul infractorului, CNA a selectat 141 sentințe pronunțate de către instanțele de judecată. Datele instituției arată că ponderea inculpaților implicați în acte de corupere pasivă, corupere activă și trafic de influență, în funcție de gen, este de 92 la sută bărbați și 8 la sută femei. Vârsta celor condamnați pentru corupție variază între 35 și 45 de ani. Femeile care activează în sectorul public sunt mai puțin predispuse la comiterea actelor de corupție, în comparație cu cele din sectorul privat.
"Din datele Studiului reiese că implicarea în acte de corupție ar fi cauzată de înregistrarea unor salarii mici la locul de muncă de către inculpați, sau în cazul unora, chiar absența unor surse de venit pentru a-şi întreține familia. Astfel, lipsa unei activități profesii generatoare de salariu face ca, spre exemplu, traficul de influență să devină ocupație plătită, chiar dacă e ilicită", precizează CNA.
Totodată, practica de a „cere şi de a da mită" poate fi rezultatul nesancţionării persoanelor corupte sau aplicării unor pedepse prea blânde. Din acest motiv, scade și încrederea populaţiei în sistemul judecătoresc, pe care, la fel, îl consideră cel mai afectat domeniu din punct de vedere al prezenţei corupţiei.
Studiul complet realizat de CNA:
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova