CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik. Prima conductă a gazoductului ”Nord Stream - 2” este finalizată, iar Gazprom este pregătit să o umple, a declarat președintele Vladimir Putin vineri, 4 iunie, în cadrul sesiunii plenare la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg.
„Sunt bucuros să anunț că astăzi, acum două ore și jumătate, a fost finalizată instalarea țevilor pentru prima conductă a gazoductului ”Nord Stream - 2”. Lucrările la a doua conductă continuă”, a declarat Putin.
Potrivit președintelui rus, lucrările de instalare a țevilor s-au încheiat pe sectorul maritim al conductei.
Vladimir Putin a mai menţionat că ”Nord Stream - 2” va servi intereselor economice ale Europei ca şi ”Nord Stream -1 și va garanta furnizarea de gaze către consumatorii europeni.
„Acest proiect este foarte eficient din punct de vedere economic și îndeplinește în totalitate cele mai stricte standarde ecologice și tehnice”, a subliniat președintele rus, citat de Sputnik.
Rusia este pregătită oricând să desfășoare proiecte similare ”Nord Stream - 2” cu alte țări din Europa și din alte zone, având în vedere că astfel de proiecte multilaterale pot stimula redresarea economiei mondiale, a mai spus Putin.
”Nord Stream - 2”, vizat de sancțiuni din partea SUA
”Nord Stream - 2” este alcătuită din două magistrale care se desfășoară alături de conducta de gaz existentă, ”Nord Stream-1”, legând Rusia de Germania prin Marea Baltică, după o „călătorie” subacvatică de 1 230 de kilometri. Capacitatea sa totală va fi de 55 miliarde de metri cubi de gaz pe an.
Cinci grupuri europene partenere ale Gazprom, companiile germane Wintershall și Uniper, OMV-ul austriac, compania anglo-olandeză Shell și cea franceză Engie s-au angajat să finanțeze 50% din proiect, ceea ce înseamnă investiții de până la 950 de milioane de dolari pentru fiecare.
Pe 1 aprilie, operatorul proiectului, Nord Stream 2 AG, a anunțat că a instalat 2 339 de kilometri de țevi dintr-un total de 2 460, însemnând 95% din conductă.
Anunțul vine în contextul în care Statele Unite s-au opus în mod clar proiectului. Însă în luna mai, după săptămâni de amenințări cu impunerea de măsuri punitive suplimentare împotriva conductei, administrația Biden a decis în cele din urmă să nu sancționeze Nord Stream 2 AG și pe directorul său general, Matthias Warnig.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova