CHIȘINĂU, 3 iun - Sputnik. Observatorii Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului își încep de astăzi misiunea de observare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Anunțul a fost făcut pe pagina oficială a OSCE.
Misiunea este alcătuită din 11 membri. Reprezentanții acesteia au avut astăzi o întrevedere introductivă cu membrii Comisiei Electorale Centrale.
"În cadrul evenimentului, interlocutorii au discutat despre rolul și importanța observatorilor în procesul de monitorizare a scrutinului ca mecanism de susținere a drepturilor politice și civile. Teme de interes abordate în timpul dialogului reflectă preocupările actuale ale autorității electorale: înregistrarea candidaților la funcția de deputat, organizarea secțiilor de votare, asigurarea dreptului la vot pentru toți alegătorii, indiferent de locul aflării acestora, în țară sau în străinătate, transparența finanțării campaniei electorale și funcționarea sistemelor informaționale aflate în gestiunea Comisiei", se arată în comunicatul emis de CEC.
Tamás Meszerics, șeful Misiunii de observare pentru alegerile parlamentare anticipate, a prezentat structura misiunii, agenda și modalitatea de organizare a activității în cadrul procesului de monitorizare a alegerilor.
De asemenea, părțile au stabilit mecanismele de comunicare și colaborare între CEC și misiunea de observare pe durata perioadei electorale.
Termenul limită de depunere a cererilor privind acreditarea în calitate de observator este 3 iulie.
Amintim că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la 11 iulie. Până în acum, CEC a înregistrat 11 concurenți electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.
Este vorba despre Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”, Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”, Blocul electoral „RENATO USATÎI”, Partidul Politic „Șor”, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Partidul Politic Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда”, PDM, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidului Politic „Democrația Acasă”.
De asemenea, alte șase dosare se află în proces de examinare. Termenul limită pentru depunerea actelor este 11 iunie.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova