CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. Exportul de grâu nu influențează asupra prețurilor interne la produsele de panificație. Asta a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la radio Sputnik Moldova.
Mai mult, fostul premier susține că agricultorii încă vor resimți efectele acțiunilor de stopare a exporturilor de cereale.
"Cei care anul trecut luptau pentru drepturile agricultorilor, acum prin interdicție, au lovit în ei. În curând, vom avea roadă nouă, să vedeți care va fi prețul la grâu - mai mic. Să vedeți ce probleme vor avea agricultorii la exportul de grâu. Potențialii cumpărători din străinătate nu vor avea siguranța că agricultorii moldoveni le vor livra marfa la timp și atunci va oferi un preț mic sau chiar nu vor dori să colaboreze", susține Ion Chicu.
Anterior, tot în studioul Sputnik Moldova, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a dat asigurări că prețul la produsele de panificație nu vor crește în următoarea perioadă
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în Republica Moldova, anual sunt consumate în medie 390-400 mii tone de grâu.
Precizăm că în urma recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Guvernul în exercițiu a votat în data de 30 martie o hotărâre cu privire la introducerea unei restricții temporare la exportul grânelor - până pe 12 aprilie 2021. Atunci, în urma ședinței CSS, Maia Sandu a declarat că va fi creat un grup de lucru „care să stabilească care pot fi intervențiile în rezervele de stat”, astfel încât să nu fie admisă creșterea prețurilor la pâine și la furaje.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova