Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Chicu: Stoparea exportului de grâu a afectat imaginea Republicii Moldova

Fostul premier Ion Chicu este de părere că introducerea restricțiilor temporare la exportul de grâu au afectat imaginea Republicii Moldova la nivel mondial.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. Exportul de grâu nu influențează asupra prețurilor interne la produsele de panificație. Asta a declarat Ion Chicu în cadrul emisiunii "Logica Puterii" de la radio Sputnik Moldova

Președinția cere din nou interzicerea temporară a exportului de grâu
"Ceea ce s-a mimat este o neghiobie totală și afectează statul ca potențială destinație pentru investiție. Cel care exportă are contracte internaționale și această acțiune a dăunat țării decât a ajutat. Dacă te doare inima că sunt oameni care nu pot plăti pentru o pânică, trebuie să vii cu suport bănesc pentru ei, niște ajutoare, subvenții și atunci tu nu ruinezi reputația ta ca stat. Din cauza asta, statul a pierdut miliarde de lei. Cine va investi aici știind că în orice moment cineva poate bloca portul. Grâul anual trebuie să fie reînoit, altfel își pierde calitățile. Anul acesta, unii au încercat să speculeze acest subiect", a declarat Chicu.

Mai mult, fostul premier susține că agricultorii încă vor resimți efectele acțiunilor de stopare a exporturilor de cereale. 

"Cei care anul trecut luptau pentru drepturile agricultorilor, acum prin interdicție, au lovit în ei. În curând, vom avea roadă nouă, să vedeți care va fi prețul la grâu - mai mic. Să vedeți ce probleme vor avea agricultorii la exportul de grâu. Potențialii cumpărători din străinătate nu vor avea siguranța că agricultorii moldoveni le vor livra marfa la timp și atunci va oferi un preț mic sau chiar nu vor dori să colaboreze", susține Ion Chicu.

Anterior, tot în studioul Sputnik Moldova, secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, a dat asigurări că prețul la produsele de panificație nu vor crește în următoarea perioadă

Este sau nu asigurată țara cu grâu alimentar: Ce spune Perju
"Anul acesta avem exportate 120 mii tone de grâu, iar noi avem un produs de aproape 600 mii tone. Ne încadrăm în media tuturor acestor ani cu asigurarea alimentației. Din calculele noastre, avem necesarul care ne asigură alimentația în interior, dar și în rezervele de stat. Suntem asigurați. Nu trebuie să facem panică", a spus Mihai Machidon.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în Republica Moldova, anual sunt consumate în medie 390-400 mii tone de grâu. 

Precizăm că în urma recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Guvernul în exercițiu a votat în data de 30 martie o hotărâre cu privire la introducerea unei restricții temporare la exportul grânelor - până pe 12 aprilie 2021. Atunci, în urma ședinței CSS, Maia Sandu a declarat că va fi creat un grup de lucru „care să stabilească care pot fi intervențiile în rezervele de stat”, astfel încât să nu fie admisă creșterea prețurilor la pâine și la furaje.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova