Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sute de copii fug de acasă: Ce motive invocă aceștia

Vor să fie independenți, se simt neglijați sau părinții le impun restricții prea dure. Acestea sunt motivele pentru care sute de copiii decid să fugă de acasă în fiecare an.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 mai – Sputnik. Oamenii legii susțin că fuga de acasă reprezintă doar o soluție imediată la problemele cu care se confruntă copiii, dar ei realizează mai târziu că se expun unor pericole majore. Doar pe parcursul anului 2020, poliția a înregistrat peste 835 de cazuri când minorii au părăsit casa, iar mai bine de jumătate dintre ei, după ce au fost găsiți, au revenit în stradă.

Din iunie se schimbă meniul în grădinițele din Capitală! Ce vor mânca copiii
"379 de copii au fugit pentru prima dată de casă. Comisiile intervin ca să investigheze motivul pentru care fug aceștia de acasă. 629 de copii care au fugit îi au pe ambii părinți și doar 265 de minori vin din familii social-vulnerabile. Copilul care a fugit de acasă poate fi ușor manipulat și atras în acțiuni ilegale și astfel își prejudiciază viitoru. Când vedeți copii singuri, anunțați imediat poliția", a declarat Marin Maxian, șeful adjunct al IGP.

Oamenii legii au anunțat și motivele care stau la baza plecării minorilor din familie.

"Peste 500 dintre ei au anunțat că au dorința de a se afirma, de a obține libertate, de a decide singuri cum să trăiască, ce să-și procure, iar așa devin copiii străzii. 164 de copii au spus că sunt neglijați și nu sunt înțeleși de părinți, 51 de copiii au invocat conflictul în familie, abuz de alcool, violență în familie. Au mai fost copiii care au spus că părințiile le impun restricții dure, iar alții au zis că prin plecarea lor își șantajează părinții", a mai spus Marin Maxian.

În 562 de cazuri, copii au fost găsiți în 24 de ore din momentul în care a fost sesizată poliția despre dispariția lor. Circa 105 minori au fost identificați în 48 de ore, iar 102 după 48 de ore. Oamenii legii spun că sunt părinți care sună la 112 chiar și după trei săptămâni. Anul trecut, trei minori au fost găsiți morți. 

Moldova: Luări de ostatici, copii în pericol de moarte și polițiști împușcați
Din numărul total de copii dispăruți în Republica Moldova, 14% devin victime ale unei forme de abuz sau exploatare, 5,7% ajung pe mâna traficanților în scopul exploatării lor, 2% sunt răpiți în contextul proceselor de stabilire a custodiei parentale, 4,3% dintre copiii fugari sunt implicați de către alte persoane în săvârșirea infracțiunilor, iar 1,4% sunt găsiți decedați.

Anual, în data de 25 mai este marcată Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți. Evenimentul are scopul de informa societatea despre tragedia copiilor răpiți, iar părinții sunt informați cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a-şi proteja copiii.

Mai mult, evenimentul amintește de cazul băiatului de șase ani, Etan Kalil Patz, care a dispărut la 25 mai 1979, în Manhattan, New York. Etan Patz nu a fost găsit nici până azi, fiind declarat oficial decedat în 2001. Însă investigațiile legate de cazul lui sunt efectuate până în prezent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova