Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul Sănătății a lansat integral etapa trei de vaccinare: Rezultatele imunizării

Autoritățile din sănătate au anunțat lansarea integrală a etapei de trei de vaccinare, astfel absolut orice persoană poate să se imunizeze împotriva noului coronavirus. 
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 mai - Sputnik. Ministerul Sănătății a organizat conferința de presă săptămânală în care este discutat procesul de vaccinare împotriva COVID-19. Astfel, responsabilii au precizat că miercuri s-a decis lansarea integrală a celei de-a treia etapă de imunizare. Autoritățile din sănătate a îndemnat oamenii să nu ezite și să meargă să primească serul, dar în special s-a pus accentul pe persoanele din zonele de risc.

În cadrul conferinței, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Denis Cernelea a declarat că săptămâna trecută s-a redus numărul de cazuri noi, comparativ cu acum două săptămâni, cu 22 la sută. Adică, dacă în perioada 3 - 9 mai s-au înregistrat 1 414 cazuri noi de COVID-19, atunci în săptămâna 10 - 16 mai au fost depistate 1 096 de cazuri.

Se dă startul unui maraton de vaccinare: Cine se poate imuniza împotriva COVID-19

Datele prezentate mai arată că săptămâna trecută au fost efectuate peste 30 de mii de teste, iar patru la sută dintre ele au fost pozitive. Responsabilii susțin că este un indicator bun, dar au îndemnat oamenii să nu să se relaxeze și să continue să respecte măsurile de protecție, dar și să se imunizeze. 

Reprezentanții ministerului de resort susțin că până în prezent, țara noastră a recepționat peste 785 de mii de doze de vaccin, iar peste 392 de se pot vaccina cu aceste doze. Astfel, până acum s-au imunizat peste 253 de mii de oameni, iar peste 139 de mii încă se mai pot vaccina cu dozele existente. Autoritățile au precizat că aceste doze ar mai ajunge încă pe o lună de zile, dar între timp se duc negocieri cu marii producători pentru a se livra și alte doze.

Epidemiologul din cadrul ANSP Alexei Ceban a menționat în cadrul conferinței de presă că deja peste 6% din populația țării și-au primit vaccinul, iar 60 la sută sunt femei. Totodată, potrivit lui, 45% din totalul celor vaccinați sunt persoane de peste 60 de ani.

Ar putea fi scoase unele restricții? Ce pregătește Ministerul Sănătății

Alexei Ceban a precizat că din cei vaccinați, 360 de persoane au avut un test pozitiv după imunizare. Specialistul a menționat că imunitatea la virus se formează abia la câteva săptămâni de la administrarea ambelor doze, de aceea a îndemnat oamenii să se protejeze de coronavirus chiar și după vaccinare. 

Datele arată că 1 342 de persoane au suferit reacții adverse după ce au primit serul, majoritatea dintre ele sunt forme ușoare, spun specialiștii.

Totodată, în cadrul conferinței s-a menționat că în lume s-au vaccinat peste un miliarde de oameni, iar autoritățile speră ca până la finele acestui an, în Moldova să fie imunizate 70 la sută din persoane. Pentru a se ajunge la acest indicator ar fi necesar ca săptămânal să fie vaccinați în jur de 50 -70 de mii de cetățeni, susține Alexei Ceban. Epidemiologul a precizat că săptămâna trecută au primit serul peste 40 de mii de oameni, iar acest lucru este un indicator bun.

Specialiștii susțin că deocamdată nu cunosc exact ce țări acceptă certificatul moldovenesc de vaccinare, de aceea au îndemnat oamenii să se documenteze înainte de a porni la drum.

Mărturii: "Soția mea este imobilizată la pat, dar nu i-a fost frică se se vaccineze"

„În funcție de politica țării pe care o vizitează acea persoană, ea trebuie să se intereseze la poliția de frontieră de acolo dacă i se permite să treacă cu certificatul de vaccinare al nostru. Acesta are toate elementele de securitate necesare și sunt incluse toate variabilele, adică este și QR codul aplicat pe acest certificat de vaccinare. Sunt țări care permit cu certificatul de vaccinare cu ambele doze, sunt țări care pun condiția că acest certificat de vaccinare este valid odată cu trecerea a două săptămâni de la administrarea ambelor doze. (...) Noi, ca țară, ne propunem să ne aliniem toate politicele odată la lansarea certificatelor verzi de vaccinare când va fi posibil”, a menționat epidemiologul Alexei Ceban. 

Autoritățile din sănătate au precizat că se vor deschide mai multe centre de vaccinare și se vor organiza maratoane, astfel ca vaccinul să devină disponibil pentru fiecare doritor. Totodată, aceștia au îndemnat oamenii să se adreseze la medicul de familie sau prin intermediul platformei programare-vaccinare.gov.md să se programeze pentru a primi serul. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova