Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cetățenii trebuie să cunoască asta - Ce ne așteaptă în viitorul Parlament

Comentatorul politic Igor Volnițchi consideră că în viitorul Parlament ar putea să se regăsească deputați cu un nivel profesionist slab, iar asta ar afecta procesul legislativ și chiar ar duce la scindări în cadrul fracțiunilor.
Sputnik
Cetățenii trebuie să cunoască asta - Ce ne așteaptă în viitorul Parlament

Igor Volnițchi spune că la o privire sumară a listelor de candidați, la funcția de deputat, poți deduce faptul că unele partide nu i-au în serios promovarea unor persoane competente în forul legislativ. Mulți candidați, care pretind să preia guvernarea și se regăsec pe lista unor formațiuni proeuropene, duc lipsă de profesionalism și de tot ce înseamnă creație legislativă.

De ce europenii l-au îndrăgit atât de mult pe Renato Usatîi
„Mă tem că viitorul Parlament ar putea arăta mult mai prost decât cel care a fost. Mă refer la un grup de deputați, competenți din acest Parlament, care se regăsesc în mai multe fracțiuni, știu ce înseamnă creație legislativă, dar care nu se vor regăsi în legislatura următoare. În locul lor ar putea să vină persoane cu o imagine impecabilă, poate integri, dar incopetenți, care nu vor produce pe filiera profesionistă proiecte de legi, pentru că sunt departe de ceeea ce noi numim creație legislativă. Și atunci ce vom face, vom avea un Parlament mai curat, va fi ca o mașină de vot, dar cu un nivel de profesionalism mai scăzut, mai slab”, a menționat Volnițchi.

Expertul este de părere că scorul electoral bun pentru unele partide ar putea ulterior să se transforme într-o decepție și chiar scindări, pentru că așteptările, de la persoanele promovate și incluse în listele de deputați, vor fi mari, chiar dacă ele nu sunt competente.

Banii lui Filat sau adevăratul motiv din care Morton a venit la Sandu
„Partidele care, pe moment, vor avea un câștig de imagine, în perspectivă pot avea o deziluzie. Multe formațiuni au trecut prin asemenea stări euforice, când au crezut că este suficient să aduci în Parlament nume grele, cu pondere și reputație, însă asta nu a fost îndeajuns pentru a produce legi bune și a rezolva problemele cetățenilor. Mașinăria legislativă este complicată, când trece euforia alegerilor, începi să ceri rezultate de la ce-i pe care i-ai promovat și sprijinit, ți-ai făcut anumite speranțe în raport cu ei și atunci pe fondul acestor așteptări se produc decepții și chiar scindări”, a concluzionat Igor Volnițchi.

Potrivit Codului Electoral, partidele și blocurile politice antrenate în scrutinul parlamentar pot efectua modificări la listele de candidați pana la finele lunii iunie, adică cu două saptamani inainte de alegeri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova