Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Midrigan: Rusia își dorește soluționarea problemei transnistrene

Problemele cetățenilor din regiunea transnistreană nu vor fi soluționate până când regiunea nu va primi statut juridic.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 mai – Sputnik. Acordarea unui statut juridic pentru regiunea transnistreană ar fi una din soluții pentru depășirea multor probleme din regiune. Precizarea a fost făcută pentru Sputnik Moldova de juristul Pavel Midrigan.

Rugat să comenteze declarația președintelui rus, Vladimir Putin, care a spus că Rusia susține integritatea teritorială a Republicii Moldova și va contribui la identificarea unei soluții pentru problema transnistreană, expertul a afirmat că Federația Rusă mereu a recunoscut Suveranitatea și Independența Republicii Moldova.

Putin: Rusia va contribui la găsirea soluției la problema transnistreană
Totodată, el a precizat că încă din 1992 au existat "două condiții preferabile" pentru Federația Rusă în raport cu Republica Moldova legate de reglementarea transnistreană. Prima condiție se referă la statutul juridic acordat Transnistriei. Deși un document care prevede acordarea unui statut special regiunii a fost semnat de președinții de atunci ai celor două state, Mircea Snegur și Boris Elțin, nici până astăzi, regiunea transnistreană nu are un statut juridic.

„În 2005 a fost adoptată o lege care se referă la statutul juridic al regiunii transnistrene. Legea însă a fost adoptată fără consultări cu așa zisa administrație de la Tiraspol. În consecință, ei nu recunosc această Lege. Ea este moartă”, a precizat Midrigan.

A doau condiție formulată de Rusia încă din 1992 în schimbul susținerii unui proiect de reglementare a problemei transnistrene este ca Republica Moldova să nu adere la NATO. 

Expertul este de părere că Federația Rusă își dorește o soluționare pașnică a problemei transnistrene.

„Transnistria este ca o enclavă. Nu poate ieși, nu este recunoscută și nu va fi recunoscută. Vedem toate problemele cu actele, numerele de înmatriculare a autovehiculelor, etc. Locuitorii, inclusiv cetățeni ai Republicii Moldova de pe teritoriul regiunii transnistrene, au probleme”, a mai spus Pavel Midrigan.

Acesta a mai spus că regiunea transnistreană a devenit pentru Federația Rusă o bătaie de cap, or fără susținerea financiară din partea Rusiei, Transnistria ar avea condiții și mai grele de existență.

„O soluționare pașnică ar dezlega mâinile întreprinderilor din regiune, ale cetățenilor din zonă. Ar exista libera circulație. Ar fi și un plus pentru Federația Rusă că, în sfârșit, s-a găsit o soluție”, a precizat expertul.

Exportul de vinuri pe timp de pandemie: Rusia – principala piață de desfacere

Midrigan mai spune că autoritățile de la Chișinău nu acordă prea multă atenție acestei chestiuni, astfel Parlamentul de nouă legislatură va trebui să revină la discuții intense pentru soluționarea problemei transnistrene.

„Ne-am bucurat foarte mult când a fost creat formatul 5+2, dar vedem că acesta este mort. Prin urmare fără actorii internaționali, marii actori inclusiv, este foarte complicat de a soluționa problema. Dar Federația Rusă anunță repetat că este gata să înceapă discuțiile”, a mai precizat Pavel Midrigan.

Amintim, în cadrul ceremoniei de acceptare a scrisorilor de acreditare a celor 23 de ambasadori nou-veniți ai statelor străine, inclusiv de la ambasadorul Republicii Moldova în Rusia – Vladimir Golovatiuc, Vladimir Putin a declarat că autoritățile de la Moscova vor continua să contribuie la căutarea unei soluții juste la problema reglementării transnistrene, la încheierea unor acorduri privind statutul special al Transnistriei, garantat în mod fiabil, cu respectarea suveranității și asigurarea integrității teritoriale a Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova