CHIȘINĂU, 6 mai – Sputnik. Începând cu data de 29 aprilie 2021, în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorului de incidență cu COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 100 cazuri la 100 mii populație, de către comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică se instituie starea de urgență în sănătate publică. Astfel, Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor institui măsurile de sănătate publică conform Planului de pregătire și răspuns la infecția cu coronavirus de tip nou, în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat.
Astfel, modalitatea de organizare și desfășurare a Paștelui Blajinilor este stabilită de comisiile teritoriale, în funcție de gradul de alertă. La Chișinău, de exemplu, porțile cimitirelor vor fi închise de Paștele Blajinilor. Decizia a fost luată pentru a preveni infectarea populației cu COVID-19. Chiar dacă nu vor putea merge la mormintele celor apropiați pentru a-i pomeni, chișinăuienii spun că decizia autorităților este una corectă. Oamenii spun că la cimitir se poate merge nu doar în zilele de Blajini, dar în orice zi a anului.
„Nu este necesar ca într-o zi să vină tot orașul la cimitir, în special, pe timp de pandemie. Nu este o problemă dacă vor fi închise cimitirele de Blajini", ne-a spus unul din locuitorii capitalei.
„Autoritățile au dreptate. Nu înseamnă că dacă sunt mai puține cazuri, atunci trebuie să scoatem restricțiile. Oamenii vin în alte zile, fac curățenie, mai dau de pomană și asta este bine", a precizat un alt chișinăuian.
Cum vor activa cimitirele de Paștele Blajinilor: Ce spun autoritățile>>>
Începând cu 30 aprilie, și în teritoriul raionului Glodeni a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorului de incidență cu COVID-19 în ultimele 14 zile – 150 de cazuri la 100 de mii populație. La inițiativa președintelui Ion Cojocari, miercuri, 5 mai, a avut loc o ședință la care au fost invitați și primarii localităților din raion. În cadrul ședinței, cei prezenți au propus mai multe scenarii privind organizarea și desfășurarea Paștelor Blajinilor. Potrivit lui Cojocari, reprezentanții administrațiilor publice locale au propus ca în acest an oamenii să aibă acces în cimitire, cu anumite restricții și cu respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19. Membrii Comisiei teritoriale de sănătate publică nu au susținut această propunere.
„Eu nu sunt membru al Comisiei de sănătate publică, dar am venit cu propunerea ca oamenii să poată merge la cimitire, dar cu condiția că doar un membru al familiei va putea fi prezent la mormânt și cu interzicerea de a aduce cu sine produse alimentare și băuturi alcoolice. La fel, am solicitat ca acel membru al familiei să aibă o vârstă care nu depășește 63 de ani. Membrii Comisiei nu au susținut nici acest scenariu”, a comunicat pentru Sputnik Moldova, Ion Cojocari.
Președintele raionului spune că membrii Comisiei au insistat pe interzicerea organizării și desfășurării Paștelor Blajinilor în cimitire. Astfel, Comisia raională extraordinară de sănătate publică a interzis accesul în cimitirele din teritoriul raionului Glodeni în perioada 08 mai - 10 mai. Specialiștii recomandă ca doar un membru al familiei să meargă la biserică pentru a pomeni pe cei răposați.
Situația nu este atât de bună nici în raionul Hâncești. Potrivit informațiilor, la ziua de marți, 4 mai, în raion în șapte localități era instituit Cod Roșu. Este vorba de satele Sofia, Negrea, Leușeni, Bobeica, Sărata Galbenă, Șipoteni și Dahnovici.
În 11 localități, cum ar fi Pereni, Pogănești, Logănești, Cățeleni, Fundul Galbenei, Crasnoarmeiscoe, Bujor, orașul Hâncești, Cărpineni, Onești, Cioara este instituit „Cod Portocaliu”, iar în Voinescu și Buțeni a fost instituit gradul de alertă Cod Galben. Restul localităților din raion sunt sub „Cod Verde”.
La Edineț oamenii vor putea merge pentru a-i pomeni pe cei răposați. Decizia a fost luată de membrii Comisiei teritoriale pentru Situații Excepționale. Astfel, accesul în cimitire va fi permis. Comisia teritorială recomandă desfășurarea activităților ce țin de organizarea întrunirilor cu caracter religios, în perioada Paștelor Blajinilor cu respectarea următoarelor măsuri de prevenire și control al infecției COVID-19;
- admiterea în interiorul cimitirului a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum patru metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță fizică de siguranță de minimum doi metri între persoanele participante la activitățile religioase. Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomerațiilor, iar la fiecare mormânt să fie prezenți nu mai mult de opt persoane - rude de gradul 1.
- efectuarea triajului și măsurarea temperaturii corpului la intrarea în cimitire a fiecărei persoane, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie - tuse, strănut, rinoree sau stare febrilă și informarea lor despre necesitatea consultării medicului.
- purtarea obligatorie a măștii de protecție pe toată durata aflării în interiorul cimitirului.
Deocamdată, nu se știe numărul exact al raioanelor care vor decide să permită accesul cetățenilor de Paștele Blajinilor. Contactat de Sputnik Moldova, secretarul eparhial al Mitropoliei, Vadim Cheibaș ne-a spus că o decizie în acest sens va fi anunțată în ziua de vineri, 7 mai.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova