Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ghințburg: Nu sunt clare criteriile de recunoaștere a Modernei drept cel mai bun vaccin

La Congresul Mondial al Vaccinurilor (World Vaccine Congress Washington 2021),Moderna a fost recunoscut drept cel mai bun vaccin din lume.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 mai – Sputnik. Directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ʺGamaleiʺ al Ministerului Sănătății, Aleksandr Ghințburg, a calificat alegerea participanților la Congresul Mondial al Vaccinurilor (World Vaccine Congress Washington 2021) drept ʺo decizie economică și politicăʺ, informează RIA Novosti.

OMS va evalua securitatea vaccinului „Sputnik V”: Când va prezenta concluziile

Cu o zi mai devreme, Congresul care s-a desfășurat online a recunoscut vaccinul companiei Moderna și al Institutului Național de Sănătate al SUA ca fiind cel mai bun dintre analogii din lume. Preparatul autorizat pentru utilizare de urgență în America și într-o serie de alte țări a depășit în clasament AstraZeneca, Bharat Biotech, Janssen, Medicago, Novavax, Pfizer/BioNtech, "Sputnik V" și preparatul pentru animale Zoetis.

"Este vorba de aproximativ 100 de miliarde de dolari. A recunoaște "Sputnik V" înseamnă a da bani Federației Ruse, iar congresul a fost, vă reamintesc, la Washington", a spus Ghințburg.

El a precizat că vaccinul companiei Moderna a fost făcut pe aceeași platformă ca și vaccinul companiei Pfizer. Potrivit savantului, acordarea victoriei acestuia din urmă "avea să fie total nepotrivită", deoarece numărul deceselor la o sută de mii de vaccinări este de 25 de ori mai mare decât cel al vaccinului AstraZeneca, care a fost refuzat deja de autoritățile mai multor țări.

Cât de sigure și eficiente sunt vaccinurile administrate în Moldova

În Rusia există trei vaccinuri autohtone împotriva COVID-19. Primul din țară și din lume, care a primit aprobarea autorității de reglementare (Ministerul Sănătății), a fost preparatul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie "Gamalei", "Sputnik V". Acum, el este aprobat deja în 64 de țări.

Dezvoltatorii vaccinului susțin că rata mortalității după vaccinarea cu vaccinul rusesc este mult mai mică decât cea după vaccinarea cu analogii străini. Astfel, pentru Pfizer rata medie a mortalității la un milion de doze este de 39,4, pentru preparatul Moderna – 20,2, iar pentru "Sputnik" – doar 2. Studiul a fost realizat în baza datelor oficiale de la 13 autorități de reglementare din domeniul sănătății, în data de 19 aprilie.

De asemenea, a fost dezvoltat vaccinul "EpiVacCorona" de către Centrul "Vector" al Rospotrebnadzor-ului și vaccinul "CoviVac", de către Centrul "Ciumakov" al Academiei de Științe din Rusia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova