Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu solicită explicații privind interconectarea rețelelor electrice cu România

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, solicită de la instituțiile responsabile explicații în legătură cu tergiversarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România.
Sputnik

CHIȘINĂU, 30 apr – Sputnik. Președintele țării, Maia Sandu, a convocat o ședință de lucru cu autoritățile responsabile de realizarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România, anunță într-un comunicat de presă Secția Comunicare cu Mass-Media a Aparatului Președintelui Republicii Moldova.

Veste tristă pentru șoferi: Carburanții s-au scumpit din nou
La ședință au participat reprezentanți ai ministerelor Economiei și Finanțelor, ai Unității de implementare a proiectului, ai Cancelariei de Stat și ÎS „Moldelectrica”.

Șefa statului a solicitat de la instituțiile responsabile explicații în legătură cu tergiversarea proiectului.

„Potrivit foii de parcurs privind interconectarea energetică, aprobată de Guvern în 2015, stația electrică „back-to-back” de la Vulcănești și linia electrică Vulcănești-Chișinău urmau să fie date în exploatare în 2019. Iată că suntem în 2021, iar lucrările nici nu au început. În plus, pentru că Parlamentul a ratificat acordurile de împrumut pentru finanțarea proiectului încă în 2017, statul achită dobânzi pentru deservirea acestor împrumuturi. Sunt tergiversări care ne costă mult prea scump”, a atenționat Maia Sandu.

Rezervele s-au epuizat: Petrolului i se prezice 74 de dolari pe baril
De asemenea, președintele a cerut să fie întreprinse toate măsurile pentru a soluționa problemele ce stau în calea implementării proiectului și pentru a nu admite alte întârzieri.

„Pentru Republica Moldova, acesta este unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare, urmând să soluționeze problema dependenței de energia electrică dintr-o singură sursă. Timp de trei decenii, această dependență energetică a fost exploatată de politicienii corupți care au furat consumatorii de energie prin diverse scheme și a pus în pericol securitatea energetică a țării”, a accentuat șefa statului.

Instituția prezidențială va monitoriza atent modul în care este realizat proiectul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova