Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum sunt afectați elevii de învățământul online: Ce spun medicii

Învățământul online afectează copiii nu doar emoțional, dar din și punct de vedere medical. Astfel, din cauza orelor petrecute în fața monitoarelor, unii dintre elevi se pomenesc cu probleme de vedere, iar alții cu probleme ale coloanei vertebrale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 30 apr - Sputnik. Pe lângă faptul că majoritatea părinților și-au manifestat dezacordul cu privire la studiile online, medicii susțin că învățământul de la distanță își are și consecințele medicale. Pediatrul Mihai Stratulat susține că cea mai mare problemă medicală cu care ajung acum copiii la medic este vederea. Și anume din cauza orelor petrecute în șir în fața monitoarelor, calitatea vederii este afectată semnificativ, spune doctorul. 

„Am avut familii care la un control oftalmologic făcut anul trecut era totul bine, iar acum, pe timp de pandemie, a scăzut vederea și atunci chiar și părinții rămân șocați de rezultatul și efectul acestor lecții online asupra copiilor”, a precizat specialistul.

Noi restricții în Republica Moldova după anularea stării de urgență
Nu doar vedere poate fi afectată în timpul orelor de la distanță. Pediatrul afirmă că unii copii s-ar putea pomeni și cu boli de spate, mai exact a coloanei vertebrale din cauza poziționării incorecte în timpul orelor de studii petrecute acasă. 

„Desigur că atunci când copilul stă în banca specială pentru el este bine, dar în familiile în care nu au posibilitatea să le amenajeze un loc special sau stau câte doi la lecții și improvizează o bancă, clar că această situație o să afecteze și coloana vertebrală. Totuși, procentul de afectare nu este atât de mare cum este procentul de afectare a vederii”, a menționat pediatrul Mihai Stratulat. 

Medicul afirmă că toți copiii fac o formă ușoară a bolii, iar teama autorităților că elevii se vor molipsi de COVID nu este justificată, deoarece copiii se îmbolnăvesc mai multe de la părinți și nu de la semenii lor. 

„Atunci când noi nu avem regulă în transportul public și mulți părinți se duc cu transportul public la serviciu și se întorc înapoi și aduc COVID-ul, sau de la serviciu îl aduc acasă, atunci în ce mod protejăm copiii? Noi am făcut o statistică la clinica noastră și asta ne arată că mai mult de 90 la sută dintre copiii care au avut COVID în primul rând s-au infectat de la părinți. Părintele este prima sursă de infectare cu COVID la copii și nicidecum nu este școala. Tu vrei să protejezi copiii, dar nu ai nicio pârghie de a proteja părinții și le dai voie să meargă în transportul public arhiplin, chiar este un absurd”, a opinat Stratulat. 

Mihai Stratulat critică măsurile impuse de autorități privind învățământul la distanță și susține că pentru copii acesta este un stres în plus, iar ei devin mult mai agitați.

S-au schimbat regulile de traversare a frontierei: Ce trebuie să știm când pornim la drum

„Imaginați-vă că elevul merge pentru prima dată în clasa întâi și cum își face el lecțiile acasă, dar imaginați-vă cum este situația în familiile unde mai sunt și alți copii. Copiii nu pot însuși normal lecția. Li s-a permis celor mici să frecventeze grădinița, dar celor din clasele primare nu li s-a permis la ore, acolo unde totuși copilul deja este mai responsabil, stă în bancă și nu aleargă toată ziua prin încăpere, cum o fac cei mici, atunci în acest moment chiar dispare orice logică”, a mai adăugat pediatrul. 

Psihoterapeutul Daniela Feldman susține că în perioada pandemică numărul adresărilor părinților la psihoterapeut a crescut. Totodată, s-au înmulțit cazurile de anxietate și de dificultate a trăirilor emoționale în rândul copiilor, afirmă specialistul. 

„Dacă copilul a suferit sau a fost într-un mediu nesecurizat pentru el până la pandemie, atunci același lucru se va întâmpla cu el și se va intensifica în perioada de pandemie. (...) Sunt și o altă categorie, cei care se pot ușor integra chiar și în situații de stres, au foarte multe resurse. Până la această situație, copilul a socializat, a fost bine, are o relație bună cu părinții și în momentul în care are anumite trăiri, el știe cum să le gestioneze, iar pandemia este încă o situație de stres pe care el o poate gestiona”, a menționat psihoterapeutul Daniela Feldman. 

Totuși, din cauza lipsei de comunicare cu semenii, la copii se pot dezvolta stările de anxietate, frica de necunoscut și copilul devine mult mai agresiv, spune psihoterapeutul. În această situație, Feldman susține că părintele are un rol decisiv.

Absolvenții claselor a XII-a, bulversați: Ba susțin BAC-ul, ba sunt scutiți

„Părintele trebuie să fie în primul rând părinte ca atunci când copilul întâmpină o situație dificilă, de stres , el să-i sară în ajutor. În cazul în care părintele exagerează cu prietenia în relația cu copilul său, atunci copilul nu simte acest umăr de siguranță în părintele său”, a precizat Feldman.

Psihoterapeutul afirmă că fiecare copil este oglinda părintelui și că el copiază ceea ce vede la cel adult. De aceea, este foarte important ca părintele să aibă o stare emoțională bună și să-l ajute și pe copil să depășească situațiile dificile. Totodată, în contextul orelor online, psihoterapeutul recomandă că părintele să nu-și îngrădească copilul de comunicarea cu semenii săi în afara orelor de studii și prin intermediul rețelelor de socializare.

„Dacă părintele i-ar permite copilului său să comunice cu semenii săi chiar și online, atunci ar fi un pas de prevenire ulterioară a faptul că copilul s-ar putea închide, ar putea deveni cumva introvertit. (...) Trebuie să dezvoltăm în copil flexibilitatea ca el să poată să se adapteze la diferite circumstanțe din viața lui. Pentru că acum este COVID, dar peste zece ani poate fi altceva”, a conchis Daniela Feldman.

Ultimele date ale ministerului Educației arată că 64 de instituții de învățământ general activează exclusiv online, 198 de instituții activează cu participarea fizică a elevilor claselor primare, precum și  a unui contingent de 50 la sută din numărul total de elevi ai claselor absolvente. Alte 346 de instituții își desfășoară procesul educațional cu prezența fizică a elevilor din învățământul primar și elevilor din clasele absolvente. Ca urmare a deciziilor Comisiilor teritoriale în sănătate publică și organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, 633 de instituții activează cu prezența fizică a elevilor în instituțiile de învățământ, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea și răspândirea COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova