Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Zeii țin cu belicoasa Sandu și s-au întors cu spatele la pașnicul Dodon

Am afirmat cu altă ocazie că ceea ce se întâmplă acum în ierarhiile statale ale Republicii Moldova este un adevărat război instituțional.
Sputnik

Slavă Domnului, deocamdată instituțiile statului luptă între ele nu cu tunuri și … (expresia consacrată este "tunuri și tancuri"), dar țara noastră nu are tancuri, din câte știu eu, ci doar niște Hummer-uri decontate din armata americană. Așa că rectific: Slavă Domnului, deocamdată instituțiile statului luptă între ele nu cu tunuri și Hummer-uri, ci doar cu decizii și hotărâri care se anulează reciproc. Deși înțelegem că Maia Sandu este cam belicoasă la ale ei și ar fi tentată să recurgă și la acțiuni mai hotărâte, chiar armate - am văzut cu toții cum vineri, 23 aprilie, i-a trimis pe ofițerii SPP la Curtea Constituțională. Dacă avea în subordine Ministerul Apărării și Ministerul de Interne, trimitea acolo toată Armata și Poliția, fără a sta pe gânduri.

Tabloul teatrului de luptă: Dodon, PSRM, Partidul Șor și Pentru Moldova versus Sandu, PAS și Curtea Constituțională

Tabloul este cât se poate de simplu: pe de o parte, Parlamentul, prin majoritatea PSRM, Partidul Șor și Pentru Moldova, și, pe de altă parte, președintele Maia Sandu și partidul proprezidențial PAS, dar și Curtea Constituțională, care îi secondează în mod impertinent.

Astăzi urmează un nou episod al filmului războiului instituțional din Moldova
Cele două părți se află în conflict instituțional deschis. De ce? Pentru că Maia Sandu, sprijinită de un șir de decizii discutabile sub aspectul legalității ale Curții Constituționale, dorește dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, iar PSRM, Partidul Șor și Pentru Moldova se opun acestei evoluții a situației.

Eu nu am să mă apuc aici să constat cine, sub aspect juridic, este drept și cine - nedrept, cine a procedat legal și cine - ilegal. Eu cred că asta și puțin contează în condițiile în care au faultat ambele părți, după părerea mea. Ambele părți au jucat murdar, admițând depășirea cadrului legal, uneori chiar de o manieră brutală.

Dizolvarea Parlamentului - o mare escrocherie politică

Sub aspect juridic este de reținut un singur fapt, unul care contează: în mod treptat, cu sprijinul PAS și al Curții Constituționale, Maia Sandu împinge țara spre alegeri parlamentare anticipate, care implicit înseamnă și dizolvarea Parlamentului, deși în Parlament este o majoritate parlamentară formalizată, cu un număr confortabil de voturi, care are și un candidat la funcția de premier, pe care președintele, prin tertipuri juridice, refuză să-l nominalizeze la această funcție. Și aici s-a pus punct la toate, prin asta s-a spus totul, s-a terminat cu simulacru de democrație din Republica Moldova.

Maia Sandu i-a mințit nu doar pe moldoveni, ci și pe europeni
Președintele ține cu tot dinadinsul să provoace dizolvarea Parlamentului, deși nu există nici cel mai mic temei legal pentru asta. Că în Parlament sunt deputați corupți, da - sunt și sunt mulți, dar acesta nu poate servi temei juridic pentru a dizolva Forul Legislativ. În Procuratură și la Ministerul de Interne tot sunt mulți corupți, poate mai mulți decât în Parlament, dar iată că Maia Sandu nu cere nici dizolvarea Procuraturii, și nici a Internelor. Și în APL sunt mulți corupți… Și? Dizolvăm primăriile și consiliile raionale, comunale, orășenești, municipale? La fel în medicină, în educație. În toată societatea, în toată Republica Moldova avem corupți! Și ce - dizolvăm Republica Moldova?! Aberații, motive, pretexte… pentru camuflarea unei mari escrocherii politice.

Marea intrigă: cine învinge - Sandu sau Dodon?

Dar aici totul este clar. Acum despre altceva se discută în societate. Cine e mai tare, cine va învinge - Sandu sau Dodon - asta-i intriga. În opinia mea, nu există nicio intrigă, zarurile au fost aruncate și zeii au decis cine va ieși învingător și cine înfrânt în tragi-comedia moldovenească. Iar pentru că zeii sunt patronii, stăpânii noștri occidentali, pe care noi eufemistic îi numim "parteneri strategici", atunci vă imaginați cine este favoritul, de fapt, favorita lor și în partea cui ei vor înclina balanța.

De fapt, occidentalii au avut întotdeauna favoriți în Republica Moldova, dar nu întotdeauna s-au implicat în mod direct în afacerile internă ale țării noastre ca favoritul lor să iasă învingător. Dar de data aceasta o vor face. Deja avem primul semnal și unul cât se poate de clar.

Cum au comentat ambasadorii UE și SUA hotărârile de azi ale Parlamentului
Și iată care este acesta: vineri, când cele două părți beligerante se cotonogeau politic reciproc, brusc, ambasadorii UE și SUA au ieșit cu critici la hotărârile Parlamentului prin care i s-a retras mandatul Domnicăi Manole de judecător al Curții Constituționale și a fost numit un alt magistrat la Înalta Curtea. Adică, domnii ambasadori s-au implicat în lupta politică din Republica Moldova în favoarea Maiei Sandu și în defavoarea lui Igor Dodon și PSRM.

Mai mult, Ambasada SUA în Republica Moldova a anunțat că ambasadorul Dereck Hogan s-a întâlnit vineri cu președintele Maia Sandu. Misiunea diplomatică a calificat „neconstituțională” lipsirea de mandat a judecătorului CCM Domnica Manole, iar numirea lui Boris Lupașco a fost numită „nelegitimă”.

„Ambasadorul Dereck Hogan s-a întâlnit astăzi cu președintele Maia Sandu pentru a discuta despre amenințările recente la adresa Curții Constituționale și tentativa neconstituțională de a submina Curtea Constituțională prin înlăturarea judecătoarei Domnica Manole și numirea unui înlocuitor ilegitim”, a anunțat misiunea diplomatică a SUA în Moldova.

Vedeți, domnul ambasador Dereck Hogan nu doar se implică în lupta politică, el își arogă și dreptul de judecător al clasei politice odată ce decide care hotărâri ale Parlamentului sunt constituționale și legitime și care nu.

Și ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a criticat hotărârile de astăzi ale Parlamentului, dar la afirmațiile lui nu ne vom referi, ce a spus el nu mai contează odată ce s-a exprimat ambasadorul american.

Cizmele lui Dereck Hogan

Eu cred că această declarație a lui Dereck Hogan este una de binecuvântare a Maiei Sandu și de condamnare a lui Igor Dodon. De ce? Pentru că tot ce s-a întâmplat până acum sub aspect politic în Moldova s-a făcut cu girul americanilor.

Americanii ne arată cine sunt adevărații stăpâni ai Moldovei
Să nu uităm că Dereck Hogan i-a dat papucii lui Vladimir Plahotniuc (unii spun că i-ar fi dat nu papuci, ci o pereche de cizme cowboy, botine cowboy de lux, dar papuci sau cizme - tot acolo, simbolistica gestului este aceeași). Fără aceste cizme ale lui Dereck Hogan, Plahotniuc ar fi fost și astăzi regele neîncoronat al Republicii Moldova, iar mulți dintre cei care îl înjură astăzi l-ar fi aclamat în continuare, așa cum au făcut-o în toată perioada de glorie a haiducului de Grozești.

Dereck Hogan este atotputernic în Republica Moldova, un adevărat zeu.

Dereck Hogan l-a convins pe Vladimir Plahotniuc să plece, să cedeze fără luptă puterea în Republica Moldova ca locul lui să fie ocupat de Maia Sandu și Igor Dodon. Acum să pare că ambasadorul SUA vrea să procedeze la fel în raport cu Igor Dodon, deși acesta nu este în situația lui Vladimir Plahotniuc, ca Maia Sandu să rămână singură la cârma țării. Maia Sandu este aleasa, favorita zeilor. Dar dacă așa au decis zeii, mă tem că altceva nu mai contează, nici măcar părerea poporului.

NOTĂ: Opinia autorului ar putea să nu corespundă cu cea a redacției Sputnik Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova