Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alarmant: Risc sporit pentru invazia malariei în țara noastră

Anual, la 25 aprilie, marcăm Ziua Mondială a Malariei, dată stabilită de statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății în anul 2007.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 apr - Sputnik. Republica Moldova se află printre statele cu un risc sporit pentru invazia malariei, după așezarea geografică și condițiile climaterice.

Risc sporit de îmbolnăvire cu tuberculoză în pandemie: Motivul
Agenția Națională de Sănătate Publică, informrază că în urma monitorizării populațiilor de țânțari Anopheles în ecosistemele țării, pe parcursul anului 2019, au fost identificate 9 specii, dintre care 6 sunt vectori importanți ai unor agenți patogeni, inclusiv și plasmodiului malaric.

Specialiștii precizează că riscul devine tot mai sporit cu cât se intensifică fenomenul migrației cetățenilor țării, inclusiv în zonele endemice ale malariei. Datele ANSP arată că în anii 2018-2020, în Republica Moldova s-au înregistrat 1,3 și respectiv 2 cazuri de malarie, toate fiind de import.

Astăzi, de Ziua Mondială a Malariei, specialiștii ANSP îndeamnă opulația să se informeze cu privire la riscul invaziei malariei, dar și pericolul acestei boli. Astfel, este important de reținut;

  • malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viață, cu transmitere prin înţepătura ţânţarilor infectaţi
  • călătorii din regiunea europeană care pleacă spre țările endemice ale malariei necesită administrarea tratamentului profilactic
  • manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia
  • boala poate fi prevenită şi tratată
  • dacă suspectaţi boală, solicitaţi asistenţa medicală.

Conform celui mai recent Raport mondial privind malaria, publicat la 30 noiembrie 2020, în anul 2019 au existat 229 milioane de cazuri de malarie, în comparație cu 228 milioane de cazuri în 2018. Numărul estimat de decese cauzate de malarie a fost de 409 000 în 2019, comparativ cu 411 000 la nivel mondial în 2018.

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova