Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Comisia de la Veneția cere abrogarea deciziilor cu privire la CC

Președintele Comisiei de la Veneția solicită Parlamentului Republicii Moldova declarația și deciziile adoptate pe 23 aprilie cu privire la Curtea Constituțională.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 apr - Sputnik. Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, socilită Parlamentului Republicii Moldova să abroge declarația și deciziile adoptate pe 23 aprilie în Legislativ și care se referă la Curtea Constituțională. Într-o declarație publicată pe site-ul instituției, Gianni Buquicchio, face apel la toate instituțiile statului să se abțină de la anumite acțiuni și să inițieze dialog pentru a asigura funcționalitatea Constituției Republicii Moldova. Potrivit președintelui Comisiei de la Veneția „ignorarea unei decizii a Curții Constituționale este echivalentă cu nesocotirea Constituției și a Puterii Constituante”. Oficialul mai spune că nu există un „vot de neîncredere pentru judecătorii Curții Constituționale” în temeiul Constituției Republicii Moldova.

PSRM contestă decizia de suspendare a hotărârilor Parlamentului cu privire la CC

„Așa cum am avut deja ocazia de a declara în 2013, acest vot de neîncredere este în contradicție clară nu numai cu articolul 137 din Constituția Moldovei, ci și cu Standardele europene privind justiția constituțională. Parlamentul Republicii Moldova și-a revocat, de asemenea, decizia din 2019 de a numi președintele Curții Constituționale. Această decizie nu are nicio bază în Constituție”, este precizat în declarația Comisiei de la Veneția.

În context, oficialul european solicită Parlamentului Republicii Moldova să-și abroge declarația și deciziile luate cu referire la Înalta Curte. 

„Solicit Parlamentului Republicii Moldova să-și abroge declarația și deciziile neconstituționale și să respecte deciziile trecute și viitoare ale Curții Constituționale chiar și atunci când nu este de acord cu acestea”, precizează președintele Comisiei de la Veneția.

Amintim, cu 54 de voturi pentru, Parlamentul a adoptat ieri, 23 aprilie, declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale” în cadrul ședinței plenare. Ulterior, aleșii poporului au votat anularea hotărârii prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională. După o pauză de 15 minute, deputații au revenit în sala de ședințe și au votat pentru numirea unui nou judecător la CC.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova