CHIȘINĂU, 20 apr - Sputnik. Pentru Moldova, politica de concentrare a atenției asupra intereselor naționale a fost utilă, spune Artem Turov, membru al Comitetului Dumei de Stat pentru CSI.
„Pentru a reprezenta în mod eficient interesele cetățenilor din țara lor, actuala conducere a Moldovei ar trebui să asculte opinia cetățenilor Recentele alegeri prezidențiale au demonstrat o diviziune destul de serioasă între alegătorii țării.
"Dar aici există un punct important. Cred că ar fi mai corect să ne bazăm pe opinia oamenilor care trăiesc pe teritoriul Moldovei, și nu a cetățenilor republicii care trăiesc și câștigă bani în țările Uniunii Europene și, prin urmare, nu participă cu adevărat la viață a statului lor", spune Turov.
Deputatul rus este convins că autoritățile de la Chișinău, împreună cu societatea, ar putea elabora decizii echilibrate, inclusiv în ceea ce privește relația dintre Moldova și Rusia.
„Acest lucru ar fi mult mai eficient decât practica Occidentului, care, din păcate, folosește adesea Moldova și alte foste republici sovietice pentru a „reține” Rusia. O practică care nu aduce roadele dorite pentru Occidentul însuși și care înrăutățește în mod sigur situația, în special în economiile acelor țări pe care încearcă să le folosească", a declarat Artiom Turov
Cu toate acestea, spune Turov, Rusia continuă să considere poporul moldovenesc drept fratern.
„Cred că acest lucru este dovedit de poziția pe care Federația Rusă o ia constant, să zicem, în relațiile comerciale cu Republica Moldova, în ceea ce privește cooperarea umanitară, sprijinul pe care îl oferă republicii cu privire la gama de probleme asociate pandemiei. - Cred că va depinde în mare măsură de acțiunile autorităților moldovenești", a spus Turov.
Reamintim că pe 19 aprilie președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a rostit un discurs în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și în decurs de 40 de minute a răspuns la întrebările adresate de deputații APCE. La subiectul legat de relațiile cu Federația Rusă, șeful statului, de facto, a recunoscut că odată cu preluarea mandantului de președinte, relațiile s-au înrăutățit. Totodată, Sandu a declarat că cele două state au “o agendă serioasă” – comerțul, migranții, Transnistria, trupele de menținere a păcii. În afară de aceasta, președintele Sandu și-a exprimat speranța că se va reveni la regimul moldo-rus de comerț, care a existat până la semnarea de către Moldova a acordului de asociere cu Uniunea Europeană.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova