Mai mulți experți în drept se dau cu părerea ce se va întâmpla după ce Curtea Constituțională a dat curs dizolvării actualului Parlament. Juriștii se întreabă când președintele Sandu va emite decretul de dizolvare a Legislativului, iar problema care apare este din ce moment va produce efect decretul semnat de Maia Sandu. În cazul în care președintele va semna decretul acum, spun experții, ea va trebui să precizeze exact momentul din care el produce efect, fiindcă ar urma să fie stabilită data noilor alegeri după expirarea stării de urgență, la sfârșitul lunii mai.
„Parlamentul de legislature a X-ea este legal până când este publicat decretul președintelui de dizolvare a lui. Până la acel moment, Legislativul este funcțional și adoptă orice act legislativ. Din momentul publicării decretului, Parlamentul își suspendă activitatea și poate adopta doar hotărâri”, a precizat Teodor Cârnaț.
Pe 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului, iar președintele Maia Sandu a declarat că va semna, în timpul apropiat, decretul privind dizolvarea Parlamentului. Constituția prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova