CHIȘINĂU, 16 apr – Sputnik. Președintele Maia Sandu a avut o discuție online cu reprezentanți ai asociațiilor din sectorul agroalimentar, în cadrul căreia i-a anunțat că a expediat cu câteva săptămâni în urmă o solicitare către Federația Rusă pentru a extinde aplicarea taxei zero pentru anumite produse agricole care merg spre piața rusească.
"Voi negocia cote mai mari de export pe piața Uniunii Europene pentru mai multe tipuri de produse, în special agroalimentare", a declarat Maia Sandu.
În timpul discuțiilor, agricultorii din sectorul zootehnic și panificație au menționat importanța asigurării cu materie primă, iar una dintre soluțiile propuse a fost eliberarea grâului din rezerva de stat cu titlu de împrumut pentru a ajuta sectoarele date să depășească criza. Se întâmplă după ce seceta din 2020 a adus un prejudiciu enorm.
"Până vom avea un nou parlament responsabil, Guvernul trebuie să asigure un dialog eficient cu agricultorii și fermierii pentru a găsi soluții imediate de depășire a problemelor" , a spus Sandu.
Un alt subiect abordat a fost solicitarea majorării fondului de subvenționare în agricultură. Șeful statului a precizat că sectorul agrar necesită subvenții mai mari și strategic alocate pentru a permite creșterea competitivității produselor noastre.
"S-a analizat subiectul irigării, extrem de important pentru reziliența la schimbările climatice. Am rugat asociațiile să se implice activ în procesul de elaborare a strategiei pentru irigare care se află la Parlament, întrucât această strategie trebuie să corespundă necesităților agricultorilor și sustenabilității sectorului", a precizat președintele.
Șeful statului și-a exprimat sprijinul pentru fermieri în dezvoltarea durabilă a sectorului, în special prin aprofundarea discuțiilor cu partenerii de dezvoltare pentru a atrage investiții de calitate în agricultură.
De precizat că Rusia nu a prelungit perioada de valabilitate a taxei vamale zero pentru fructele, legumele, vinul și floarea-soarelui importate din Moldova în Federația Rusă, așa cum o făcea anterior. Taxa zero a fost valabilă până la 31 martie 2021. De la 1 aprilie, exportatorii moldoveni plătesc 0,015 euro pe kilogram de produse de export și o taxă de 20%.
În ianuarie și februarie 2021, conform statisticilor Serviciului Vamal al Republicii Moldova, exportul de mere în Rusia a scăzut la doar 28 de mii de tone față de 54 de mii în primele două luni ale anului 2020.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova