Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Se va scumpi pâinea în 2021? Cum a răspuns secretarul de stat de la Agricultură

Securitatea alimentară, recolta așteptată în 2021, prețul la pâine, materialul semincer, exportul de grâu și intervențiile în rezervele de stat – la aceste aspecte s-a referit, în studioul Sputnik Moldova, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Mihai Machidon.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Securitatea alimentară a țării este asigurată, iar în 2021 este așteptată o recoltă de grâu bună, care va acoperi necesitățile, mai ales că necesarul a fost acoperit pe deplin și în 2020, care a fost un an secetos. Asemenea afirmații a făcut secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihai Machidon, invitat în emisiunea „Logica Puterii” de la Sputnik Moldova

Totodată, secretarul de stat și-a exprimat speranța că pâinea nu se va scumpi în 2021, subliniind că nici în 2020 nu s-au produs scumpiri esențiale la produsele de panificație.

„Securitatea alimentară este asigurată. Nu trebuie să facem panică, avem de toate”, a spus Mihai Machidon.

Se va scumpi pâinea în 2021? Cum a răspuns secretarul de stat de la Agricultură

El a reamintit că anul trecut, în primele zile de pandemie, oamenii au început să golească rafturile, dar „a trecut un an și parcă avem de toate”.

Președinția cere din nou interzicerea temporară a exportului de grâu

„Am avut ce pune pe mesele noastre. Bine... unii – mai mult, alții – mai puțin, dar asta e altă problemă: trebuie să intervenim și să le acordăm suport celor care o duc mai rău decât alții.”, a apreciat Machidon.

Moderatoarea Tatiana Cebotari l-a întrebat pe secretarul de stat dacă nu există riscul să crească prețul la pâine, la pâinea socială.  

Secretarul de stat a accentuat că de la începutul pandemiei și până acum, în pofida pandemiei și recoltei slabe, „pâinea nu s-a scumpit” - întreprinderile de panificație n-au recurs la creșteri de prețuri.

„Bine, am discutat și noi cu ei, înțeleg și ei situația care este”, a adăugat reprezentantul ministerului Agriculturii.

„N-au recurs la majorări, au fost majorări neesențiale, la produse precum ar fi cele de cofetărie, patiserie, cum ar fi tortele, covrigeii. Care nu sunt de primă necesitate, poate. Dar nu s-a scumpit pâinea socială”, a spus Mihai Machidon.

„Sper că dacă acum prețurile, încetul cu încetul, merg în jos, nu vom asista la o majorare a prețurilor la produsele de panificație”, a adăugat el. 

Guvernul a aprobat eliberarea a 200 de mii de tone de grâu din Rezerva de stat

Întrebat la ce recoltă ne așteptăm în acest an, Mihai Machidon a răspuns că riscuri și probleme, inclusiv de ordin meteo, există în fiecare an pentru agricultură.

„Noi în tot anul suntem expuși problemelor. Lucrăm sub cerul liber – este agricultură”, a răspuns secretarul de stat.

„Se spune că culturile agricole din prima grupă care au fost semănate arată bine”, a declarat Machidon.

Interlocutorul a menționat și că anul „este diferit de anul trecut” sub aspectul condițiilor meteo și, în general, este scontată o roadă bună.

„Avem însămânțate 318 de hectare cu grâu”, a precizat Machidon.

Chiar cu o speranță la medie de cel puțin 3 tone la hectar și tot vom avea un milion de tone – adică, peste necesarul consumului intern, a adăugat el.

Precizăm că, pentru asigurarea securității alimentare, Republica Moldova are nevoie de 300-350 mii de tone de grâu pe an.

Invitatul a mai menționat că agricultorii au fertilizat solul în acest an.

Producția agricolă a Moldovei a scăzut, dar prețurile n-au crescut – iată secretul

„Anul acesta va fi mai greu din punct de vedere financiar, pentru că posibilitățile de a se credita sunt, probabil, nițel, tot mai mici. Oricum, ne putem considera în siguranță”, a afirmat secretarul de stat. 

Referitor la exportul de grâu, responsabilul a subliniat că „Orice interdicție la export trebuie coordonată cu Organizația Mondială a Comerțului, din care face parte Republica Moldova”.

„De aceea, consider că nu este necesar de interzis exportul”, a spus el, reamintind că țara dispune de suficient grâu pentru consumul intern.  

Iar în ceea ce privește darea cu împrumut a grâului din rezervele de stat, Machidon a spus că „este un drept al fiecărui stat să procedeze așa cum consideră de cuviință”.

Potrivit lui Machidon, prețul materialului semincer în general nu a urcat semnificativ anul acesta. El a spus că dacă scumpirile ar fi fost importante, s-ar fi auzit, s-ar fi discutat despre aceasta în societate.

Dar „un material semincer bun costă”, a adăugat el. Criza economică de anul trecut, recolta redusă pot genera o anumită scumpire, a admis el.

Scandalul grâului poate deveni un nou motiv de tensiuni sociale în Moldova

Secretarul de stat a mai fost întrebat cum vor putea fi ajutați agricultorii anul acesta și dacă este suficient acel miliard de lei anunțat de Guvern. 

„Și noi știm că e puțin. Am vrea măcar vreo 5 miliarde, dar nu avem. Ne-ar trebui măcar 1,5 miliarde, ca să nu rămânem cu datorii pe anul trecut”, a răspuns Machidon.

În 2021, Fondul de Subvenționare în Agricultură va fi de 1 miliarde 100 de mii de lei, dar nu este exclus că acesta va fi suplimentat. Cei mai mulți bani vor fi oferiți în sectorul zootehnic, în horticultură și pentru sistemele de irigație.

Guvernul în exercițiu a decis în ședința sa de miercuri, 14 aprilie, eliberarea a peste 200 de mii de tone de grâu alimentar din Rezerva de stat. Rezerva de grâu alimentar va fi împrospătată „cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut”. Hotărârea va intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova