Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum a comentat Sandu zvonurile că ar fi implicată în răpirea judecătorului ucrainean

Președintele Maia Sandu respinge cu vehemență acuzațiile că are implicare în răpirea judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus la Chișinău.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 apr - Sputnik. Șeful statului a declarat că despre răpirea judecătorului ucrainean s-a discutat la ședința de marți a Consiliului Suprem de securitate. 

„Am discutat azi actualizarea acestei informații. În primul rând faptul că asta s-a întâmplat pe teritorul Republicii Moldova, iar autoritățile nu au știut asta este rău. Întrebarea mea este cum s-a întâmplat că la câteva ore a fost răpit a lăsat un automobil să treacă prin vama fără ca să fie controlat. Este clar că nu a funcționat protoculul și a fost un abuz în serviciu. Resping orice acuzație că aș fi știut și participat la această răpire”, a declarat Maia Sandu pentru în cadrul unei emisiuni live la a unui portal de știri. 

Amintim că judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus a fost răpit pe 3 aprilie curent în sectorul Ciocana al Chișinăului.

Dispariția judecătorului ucrainean a fost anunțată de  avocatul moldovean Iulian Balan. El a făcut un apel către Președinția Republicii Moldova, Procuratura Generală, SIS și toate organele de forță, în care a anunțat răpire clientului său Nicolae Ceaus. 

Dodon explică de ce nu a oferit azil politic judecătorului ucrainean răpit la Chișinău

El se află pe teritoriul țării noastre după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, acesta fiind în proces cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic.

Președintele Maia Sandu a venit cu o reacție, menționând că este inadmisibil ca în Republica Moldova să dispară oameni, indiferent dacă sunt sau nu cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent dacă se dovedește sau nu că au comis ilegalități.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne Pavel Voicu a declarat anterior că structurile subordonate MAI au lucrat non-stop după răpirea judecătorului Nicolae Ceaus pentru a stabili toate circumstanțele infracțiunii, menționând că o persoană a fost reținută. Oficialul a precizat că răpirea a fost comisă de cetățeni străini.

În data de 8 aprilie ministrul interimar al Afacerilor Externe și Integrării Europene Aureliu Ciocoi a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Dmitri Kuleba.

În cadrul discuției, cei doi miniștrii s-au referit la cazul fostului judecător ucrainean Mykola Chaus, care a solicitat anterior azil politic în țara noastră, iar zilele trecute a dispărut în circumstanțe deocamdată neelucidate.

Kuleba l-a informat pe omologul său moldovean că oamenii legii din Ucraina așteptau ca, după finalizarea pozitivă a revizuirii judiciare a recursului privind refuzul acordării azilului în Republica Moldova, fostul judecător să fie extrădat autorităților de la Kiev, în conformitate cu prevederile convențiilor europene și a tratatelor bilaterale.

Răpirea judecătorului ucrainean toarnă apă la moara Maiei Sandu

Ministrul ucrainean de Externe a subliniat că instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea cetățeanului Mykola Chaus și a propus crearea unui grup de lucru comun moldo-ucrainean. pentru stabilirea tuturor circumstanțelor acestui caz, inclusiv locul unde se află la moment fostul judecător.

Aureliu Ciocoi a subliniat la rândul său că, imediat după obținerea informației despre răpire, au intervenit toate instituțiile specializate ale statului, iar pe acest caz a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale.

Trebuie de menționat faptul că mass-media ucraineană a scris astăzi, 13 aprilie, că în urmă cu câteva zile, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko, a fost convocat la Ministerul de Externe de la Chișinău, în legătură cu răpirea din Chișinău a ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus.

Tot acolo s-ar fi anunțat că Moldova a cerut ridicarea imunității diplomatice pentru atașatul miliar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk, și cercetarea lui penală, astfel încât să fie adus în fața justiției. De asemenea, Moldova solicită acordul pentru percheziția mașinii lui Smetaniuk din cauza suspiciunilor că Ceaus a fost scos din Moldova cu mașina sa.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a anunțat că va face public un comunicat în care va face precizări cu privire la răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus numai atunci când vor fi disponibile informații substanțiale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova