Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Epidemiolog, despre reinfectarea după imunizate și efectele adverse ale vaccinurilor

Care este numărul efectelor adverse în urma vaccinării anti-COVID? Câte persoane s-au reinfectat după administrarea primei doze și cum decurge campania de vaccinare? Detalii am aflat de la medicul epidemiolog Laura Țurcan.
Sputnik
Epidemiolog, despre reinfectarea după imunizate și efectele adverse ale vaccinurilor

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", medicul epidemiolog de la Agenția Națională în Sănătate Publică, Laura Țurcan a remarcat că procesul de imunizare în Republica Moldova depinde de disponibilitatea dozelor de vaccin ajunse în țara noastră. Până în prezent, au fost recepționate peste 112 970 doze de vaccin, dintre care: 86400 doze de vaccin AstraZeneca, 24570 doze Phizer și 2000 doze de Sinopharm.

"Desigur că ne-am fi dorit să ajungem la o acoperire vaccinală de 70 procente, însă mai avem de muncit până atunci. Vaccinarea este singura măsură eficientă de a combate virusul și ne bucurăm că acest proces a început și în țara noastră", a declarat Laura Țurcan.

Potrivit medicului epidemiolog, din numărul total de persoane vaccinate împotriva COVID-19, doar 1017 au înregistrat efecte adverse post-imunizare, frecvența fiind de 1,5 procente.

Șeful statului spune câte vaccinuri ar urma să mai ajungă în Republica Moldova
"Din numărul total al acestora, 96,2 procente au fost reacții ale organismului ușoare – dureri și sensibilitate în locul imunizării, oboseală, febră, frisoane, greață și altele, 3,8 procente au avut reacții moderate, adică aceleași simptome doar că mai accentuate. Nu avem nici o reacție gravă sau severă. Toate au trecut în câteva zile, fără spitalizări", a subliniat specialistul.

În același timp, Laura Țurcan a precizat că din numărul total de persoane vaccinate cu prima doză, doar 210 s-au infectat cu COVID-19, ceea ce constituie 0,3 procente. Specialistul a venit și cu o explicație în acest sens.

"Prima doză de vaccin nu ne protejează 100 procente, de aceea toate măsurile antiepidemice trebuie respectate în continuare. Cu toate acestea, am observat impactul vaccinării asupra infectării lucrătorilor medicali, chiar dacă în mare parte le-a fost administrată doar prima doză", a punctat medicul epidemiolog.

Amintim că, în data de 2 martie, în Republica Moldova a fost lansată campania de vaccinare. În prima etapă au fost vaccinați lucrătorii medicali, iar în prezent are loc imunizarea persoanelor care au peste 60 de ani, precum și cele care au vârsta între 18 și 60 de ani care suferă de afecțiuni cronice și pentru care infecția cu COVID-19 ar reprezenta un risc sporit de deces. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova