Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Președinția cere din nou interzicerea temporară a exportului de grâu

Președinția îi solicită Guvernului în exercițiu prelungirea interdicției privind exportul de grâu din rezerva de stat până în data de 30 iunie. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de către purtătorul de cuvânt al președintelui Sorina Ștefârță. 
Sputnik

CHIȘINĂU, 12 apr - Sputnik. Conform deciziei Guvernului în exercițiu din 30 martie, luni, 12 aprilie, expiră interdicția exportului de grâu din rezerva de stat a țării.

Cu cât s-au scumpit în Moldova carburanții și uleiul de floarea soarelui

Astfel, în acest context, consilierul președintelui în domeniul apărării și securității naționale, secretara Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Ana Revenco, a expediat un demers către premierul interimar Aureliu Ciocoi prin care solicită ca termenului de interdicție a exportului de grâne să fie prelungit până pe 30 iunie. Miniștrii interimari ar urma să ia o decizie în acest sens în cadrul următoarei ședințe. 

Precizăm că în urma recomandărilor Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Guvernul în exercițiu a votat în data de 30 martie o hotărâre cu privire la introducerea unei restricții temporare la exportul grânelor - până pe 12 aprilie 2021. Astfel, astăzi acest termen expiră. Atunci, în urma ședinței CSS, Maia Sandu a declarat că va fi creat un grup de lucru „care să stabilească care pot fi intervențiile în rezervele de stat”, astfel încât să nu fie admisă creșterea prețurilor la pâine și la furaje.

Potrivit șefului statului, din rezervele de stat ar fi fost vândute anumite cantități de grâu cu încălcarea legislației. În context, ministrul interimar al Agriculturii a declarat după audierile din 31 martie în Comisia parlamentară pentru Agricultură că, deși s-a decis interzicerea exportului de grâu din rezervele de stat până la 12 aprilie, oricum nu existau motive de panică, întrucât țara este asigurată din punct de vedere alimentar. 

„Grâu este mai mult decât de ajuns până la următoarea recoltă. Anul curent are condiții climaterice foarte bune, așa că nu există niciun motiv de îngrijorare privind securitatea alimentară a țării", a declarat ministrul. 

Potrivit lui Perju, în cadrul Agenției Rezerve Materiale există procedura de împrospătare a grâului alimentar din rezerva de stat.

„Conform nomenclatorului, în rezerva de stat este cu 25% mai mult grâu alimentar decât cantitatea prevăzută. Este o cantitate care trebuie utilizată de către stat în anumite situații de urgență. Întrucât cantitatea de grâu alimentar din 2016-2017 își pierde perioada de valabilitate și de calitate, el trebuie să fie împrospătat”, a adăugat Perju.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova