Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cei care-i vor deconecta pe consumatori de la rețelele electrice riscă amenzi substanțiale

Parlamentul a aprobat un proiect de lege propus de socialiști care prevede introducerea unor interdicții și sancționări pentru deconectarea consumatorilor de la rețelele electrice mai înainte de întrunirea unei condiții.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Parlamentul a aprobat în a doua lectură, finală, un proiect de lege prin care se dorește și susținerea consumatorilor de energie electrică afectați de actuala criză provocată de COVID-19.

Ce se va întâmpla cu salariile angajaților la stat: Parlamentul pregătește o lege nouă

În linii generale, proiectul are ca scop armonizarea cadrului legal prin introducerea interdicțiilor și amenzilor la deconectarea consumatorilor de la rețelele de energie electrică.

Viitoarea lege prevede introducerea unor interdicții și sancționări „pentru deconectarea deliberată a consumatorilor de la rețelele electrice”  până la momentul expirării unui termen de utilizare de 10 zile, calculat de la data recepționării confirmate în scris a preavizului de deconectare, expediat după neachitarea energiei electrice curente.

Proiectul este o inițiativă legislativă a unui grup de deputați socialiști (PSRM). 

Potrivit autorilor, criza provocată de pandemia COVID-19 are ca urmare și scăderea veniturilor unor cetățeni, iar racordarea din nou la energia electrică, după deconectarea pentru întârzierea achitării facturii, implică și costuri suplimentare.

Cu cât s-au scumpit în Moldova carburanții și uleiul de floarea soarelui

Conform proiectului, vor fi sancționați prin amendare cei care vor fi găsiți vinovați de  deconectarea consumatorilor de la rețeaua electrică până la momentul expirării termenului de utilizare de 10 zile menționat.

Amenda ar urma să constituie până la 25 de unități convenționale (1250 de lei) pentru persoanele fizice și până la 50 de unități convenționale (2500 de lei) pentru persoana cu funcție de răspundere. Amenda pentru persoanele juridice ar urma să constituie până la 100 de unități convenționale (5000 de lei).

Proiectul a fost votat vineri, 9 aprilie, în lectură finală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova