Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Riscuri pentru Moldova în cazul escaladării conflictului ucrainean - expert

Vicedirectorul Institutului de Istorie și Politică a Universității Pedagogice de Stat din Moscova, membrul consiliului de administrație al Asociației Ruse de Științe Politice, a vorbit despre riscurile unor acțiuni militare în centrul Europei pentru regiune.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 apr – Sputnik. Escaladarea conflictului ucrainean ar putea provoca consecințe grave în întreaga regiune - opinie a fost exprimată în studioul Sputnik Moldova de către vicedirectorul Institutului de Istorie și Politică a Universității Pedagogice de Stat din Moscova, membrul consiliului de administrație al Asociației Ruse de Științe Politice Vladimir Șapovalov.

Cine și de ce provoacă Rusia cu discuții privind aderarea Ucrainei la NATO

"Trebuie luată în considerare întreaga regiune a Mării Negre în contextul Moldova-Ucraina-Belarus.

Vedem că Occidentul exercită asupra acestor țări presiuni foarte active în ultimii ani", a declarat expertul.

Țările occidentale vor încerca să-și intensifice influența în spațiul postsovietic, este sigur politologul.

"Dacă Ucraina se transformă într-un front activ de confruntare între Occident și Rusia, atunci acest lucru nu va putea  să nu se reflecte asupra situației din Moldova, unde se atestă acum o confruntare geopolitică intensă între diferite forțe. Vedem cum acționează asupra Moldovei Statele Unite, România și chiar Turcia ", a spus Șapovalov.

Expertul nu exclude că însăși existența statului moldovenesc este în pericol.

"În cazul unei acutizări a crizei, influența Statelor Unite și a României asupra Moldovei va crește. S-ar putea ca această presiune să fie fatală pentru statalitatea moldovenească, care traversează și acum o perioadă dificilă. Situația depinde în mare măsură de ceea ce se întâmplă la est de Moldova ", a conchis interlocutorul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova