Deși multe persoane sunt de părere că procesul de vaccinare decurge cu pași lenți, specialistul în imunizare Ninel Revenco a venit cu o precizare în acest sens, afirmând că în prima etapă de vaccinare a fost atins plafonul stabilit inițial de către autorități, ținând cont de disponibilitatea dozelor de vaccin.
Potrivit specialistului, în mai bine de cinci săptămâni de când a fost dat startul campaniei naționale de vaccinare, au fost imunizați 57 la sută din angajații sistemului medical și aproximativ 11 mii de persoane incluse în etapa doua de vaccinare.
"Statul întreprinde eforturi enorme pentru a aduce cât mai multe doze de vaccin. În comparație cu alte țări precum Armenia, Georgia și Turcia, care au început procesul de vaccinare în aceeași perioadă ca țara noastră, noi ne aflăm pe primul loc după numărul persoanelor vaccinate", a declarat pentru Sputnik Ninel Revenco.
Este important de știut că după administrarea celei de-a doua doze de vaccine, moldovenii vor primi un certificat de vaccinare. Certificatul va fi eliberat în cadrul instituției medicale unde va avea loc administrarea serului și va fi oferit imediat după procedura de imunizare. Despre acest lucru a anunțat în studioul Sputnik Moldova, șeful adjunct al direcției asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă.
"Certificatul va fi într-o formă simplă, unde va fi indicat IDNP-ul persoanei, instituția care a efectuat vaccinul, doza de vaccin, producătorul, seria de licență în limba de stat, engleză și rusă", a precizat el.
Potrivit specialistului, certificatul de vaccinare ar putea facilita călătoriile fără restricții în alte țări, dacă acest lucru va fi solicitat la trecerea frontierei. Totuși, la nivel european nu s-a luat deocamdată o decizie referitor la obligativitatea deținerii unui asemenea certificat.
Datele unui sondaj realizat de Compania Date Inteligente (iData) în luna martie curent au arătat că aproape jumătate din populația adultă s-ar vaccina contra COVID-19. Cei mai mulți ar prefera să se vaccineze cu ”Sputnik-V”, pe locul doi fiind BioNTech/Pfizer, iar pe locul trei - AstraZeenca.
"48 la sută din populație își dorește să se vaccineze, iar 44 la sută au răspuns că nu acceptă deocamdată acest lucru. Printre preferințele moldovenilor pe primul loc este vaccinul ”Sputnik V” (35,42%), urmat de BioNTech/Pfizer, cu aproape 20 procente și AstraZeneca - aproximativ 10 la sută. Mai bine de 20 la sută afirmă că nu contează ce vaccin le va fi administrat", a declarat pentru Sputnik Moldova Veronica Atiș, directoarea departamentului de cercetare la Compania Date Inteligente.
Amintim că, în data de 2 martie, în Republica Moldova a fost lansată campania de vaccinare. În prima etapă au fost vaccinați lucrătorii medicali, iar în prezent are loc imunizarea persoanelor care au peste 60 de ani, precum și cele care au vârsta între 18 și 60 de ani care suferă de afecțiuni cronice și pentru care infecția cu COVID-19 ar reprezenta un risc sporit de deces.