Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce restricții au fost impuse anul trecut în perioada stării de urgență: Istoria se repetă

Restricții dure au fost impuse de autorități și în primăvara anului trecut, când Parlamentul a instituit stare de urgență pentru 60 de zile. Unele restricții se regăsesc și în hotărârea adoptată recent de Legislativ.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 apr – Sputnik. Starea de urgență a fost instituită pentru prima dată în Republica Moldova în data de 17 martie, de către Parlament, pe un termen de 60 de zile, adică până pe 15 mai. Atunci au fost impuse mai multee restricții.

Cum arată Chișinăul sub Cod Roșu de virus și stare de urgență - Video
De exemplu, a fost sistată activitatea piețelor, restaurantelor, centrelor comerciale, saloanelor de înfrumusețare, cluburilor și a altor unități de agrement. Erau deschise doar alimentarele, farmaciile și magazinele care comercializează semințe, fertilizanți și piese pentru utilajele agricole. La fel, copiii nu aveau voie la terenurile de joacă și era interzis inclusiv accesul în parcuri. Cetățenii au fost obligați să poarte măști și să nu iasă din casă decât în caz de nevoie stringentă. Transportul public circula conform unui program special, iar Poliția și militarii Armatei Naționale monitorizau situația pe străzi. 

De asemenea, a fost sistat traficul aerian cu toate țările lumii, traficul internațional feroviar de pasageri, a fost interzis accesul cetățenilor străini pe teritoriul țării, cu excepția persoanelor cu acreditare diplomatică, celor cu reședință în Moldova și persoanelor care însoțesc mărfuri. Restricția nu s-a aplicat persoanelor străine care deja se află pe teritoriul Republicii Moldova. 

Totodată, activitatea tuturor întreprinderilor de producere s-a desfășurat cu respectarea normelor sanitare recomandate de autorități, însă la decizia administrație, unii angajați au muncit de la domiciliu. Vacanța elevilor a fost extinsă, iar bugetarii au activat după un program diferit. 

În Moldova a intrat în vigoare regimul stării de urgență: Ce ne așteaptă de astăzi

În perioada în care a fost în vigoare starea de urgență (17 martie - 15 mai), Parlamentul nu a avut dreptul să adopte legi constituționale, în schimb a putut adopta legi organice.

Comisia pentru Situații Excepționale a primit atribuții extinse. Structura avea posibilitatea să emită dispoziții obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților centrale și locale, precum și pentru cetățeni și persoanele străine aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Iată câteva dintre măsuri care pe care le-a adoptat Comisia:

  • Instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară.
  • Instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării.
  • Introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri antiepidemice.
  • Stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile.
  • Interzicerea desfășurării adunărilor, manifestărilor publice și a altor acțiuni de masă.
  • Dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de alimente și de alte produse de strictă necesitate.
  • Familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale.
  • Introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicație.

De fapt, aceste măsuri ar urma să fie luate și în această perioadă. Pe lângă inițiativele din listă respectivă, se regăsesc alte câteva restricții noi.

Ca pe vreme de război: Ce poate face statul în timpul stării de urgență
Este vorba despre rechiziția de bunuri în scopul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor care au impus declararea stării de urgență, modificarea procedurii de numire în funcția și destituire a conducătorilor agenților economici și a instituțiilor publice, interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă, chemarea cetățenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiția legii, efectuarea în mod stabilit de lege, a rechizițiilor de bunuri în scopul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor care au impus declararea stării de urgență și efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor pandemiei de coronavirus, care încă nu au fost anunțate.

De precizat că astăzi membrii Comisiei pentru Situații Excepționale se vor întruni în ședință și vor anunțat noi restricții, valabile în următoarele 60 de zile, timp în care în Moldova este instituită stare de urgență. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova