Pe două scaune: SUA au cumpărat cantități record de petrol rusesc

Pe fundalul deteriorării relațiilor cu Moscova și a presiunii asupra Europei din cauza proiectului "Nord Stream – 2", sub ecoul amenințărilor cu noi sancțiuni, americanii au mărit brusc achizițiile de petrol rusesc.
Sputnik

CHIȘINĂU, 31 mar – Sputnik. De ce propria lor politică externă nu îi împiedică să achiziționeze din Rusia tot mai multe resurse energetice – în materialul analistului RIA Novosti Natalia Dembinskaya.

Au crescut importul

Anul trecut, importurile rusești de petrol și de produse petroliere în Statele Unite au crescut cu 3,5 la sută, ajungând la maximul de nouă ani, a comunicat direcția de informații energetice a Ministerului american de Energie (EIA).

Rusia s-a clasat pe locul doi printre furnizori, depășind Arabia Saudită, care și-a redus exportul pentru a restabili echilibrul pe piață.

În 2020, americanii au primit din Rusia, în medie, 538 de mii de barili pe zi, iar din Arabia Saudită – 522 de mii. Cei mai mari cumpărători sunt Valero și Exxon, care au cumpărat 55 și, respectiv, 50 de milioane de barili. Acestor două companii le-au revenit aproape jumătate din importul rusesc.

China întrece SUA la rafinarea petrolului: Va avea oare de câștigat Rusia
Nu au de unde lua

Rafinăriile americane de petrol au apelat la Rusia din cauza faptului că au rămas fără materii prime venezuelene. Acesta este meritul lui Donald Trump, care, în 2019, a impus sancțiuni companiei Petroleos de Venezuela S. A.

Lanțul de aprovizionare s-a rupt.

În cea mai dificilă poziție se află fabricile din Golful Mexic și de pe Coasta de Est, inclusiv Citgo Petroleum, Valero Energy, Chevron. Americanii cumpără din Rusia, în principal, nu țiței, ci păcură, necesară pentru producerea de benzină.

"Pierzând petrolul venezuelean și confruntându-se cu o creștere a costurilor materiilor prime din partea furnizorilor tradiționali OPEC, Statele Unite au devenit principalul consumator al păcurii rusești", spune Adi Imsirovic, cercetător la Institutul de Cercetări în Energie în cadrul universității Oxford.

Scăderea producției OPEC a agravat situația. Livrările din Arabia Saudită se află acum la minimul din 1985. Și numai păcura din Rusia le-a permis rafinăriilor americane să-și continue activitatea, au constatat analiștii.

Criza de șisturi

A avut un aportul și prăbușirea industriei de șisturi, din cauza pandemiei. În Statele Unite erau extrase 13 milioane de barili pe zi, acum – 11 milioane.

Un nou val: A fost prezis cel de-al cincilea superciclu de petrol

S-a prăbușit cererea de purtători de energie, s-au prăbușit cotațiile petrolului. Numărul instalațiilor de gaz și de foraj este redus constant, iar companiile suspendă munca. Sute de producători de șisturi au dat faliment.

În primul rând, este vorba de producătorii care au avut probleme încă înainte de COVID: companiile au intrat în datorii în condițiile unei lipse acute de investiții. Din 2018, Wall Street și-a schimbat atitudinea față de cei care lucrează în industria șisturilor, considerând că acolo, practic, nu există niciun profit, majoritatea proiectelor fiind total neprofitabile.

În 2020, conform estimărilor Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), investițiile au scăzut mai mult decât de două ori – până la 45 de miliarde de dolari.

AIE consideră că, în martie, extragerea petrolului de șist va scădea până la 7,5 de milioane de barili pe zi. O dinamică negativă se observă în șase din șapte zone petrolifere – formațiunile Anadarko, Bakken, Niobrara, Eagle Ford, Berman, Gainesville, Munții Apalași.

Potrivit companiei Fitch, industria de șisturi nu va reveni la indicatorii dinainte de criză încă doi-trei ani – producătorii sunt preocupați de optimizarea costurilor și de rentabilitatea investițiilor, nu de creșterea producției.

Poziție incomodă

Astfel, Statele Unite se află într-o poziție destul de incomodă: dependența ridicată față de petrolul rusesc contrazice în totalitate cursul energetic al țării, notează Bloomberg.

SUA vor iarăși să-i învețe pe toți cum să trăiască. Sunt invitate îndeosebi Rusia și China

Pe de o parte, Washingtonul forțează Europa să abandoneze proiectul "Nord Stream – 2", pentru a-și vinde propriul gaz. Pe de altă parte, rafinăriile americane de petrol cumpără din Rusia mai multe materii prime ca oricând.

"Tancurile petroliere, ancorate la rafinăriile din Baytown, Texas, arată la fel ca multe altele care navighează de-a lungul acvatoriului canalului Houston Ship Channel. Dar în calele lor încăpătoare este ascunsă o marfă neobișnuită: petrol rusesc", menționează agenția. "Calea urmată este ca Rusia să devină principalul furnizor de petrol în Statele Unite, această cale fiind "pavată" cu agilitate pe piață, noroc și capacitatea dovedită a Kremlinului de a utiliza politica Washingtonului în favoarea sa".

"Și doar Trump se lăuda că Statele Unite s-au transformat într-o superputere energetică și țara nu va depinde niciodată de furnizori străini ”ostili”, ironizează Mark Finley, analist petrolier la Institutul Baker din cadrul Universității Rice din Houston.

Este interesant faptul că Washingtonul nu comentează în niciun fel situația creată. Cu toate acestea, creșterea constantă a importului indică, în mod clar, că mantra privind independența energetică, susținută de fostul președinte al SUA, Donald Trump, nu a funcționat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova