Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Companii petroliere au obiecții la un proiect de lege discutat în Parlament – document

Companiile petroliere - membre ale Asociației Investitorilor Străini și-au exprimat poziția în legătură cu un proiect de lege votat de Parlament în prima lectură pe 18 martie.
Sputnik

CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Companiile petroliere - membre ale Asociației Investitorilor Străini au obiecții față de un proiect de lege ce vizează domeniul lor de activitate și a fost votat, pe 18 martie, în prima lectură de Parlament.

Companiile și-au adus opinia la cunoștința comisiei parlamentare de profil, autorului inițiativei legislative și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), printr-o scrisoare expediată acestora miercuri, 31 martie.

Companii petroliere au obiecții la un proiect de lege discutat în Parlament – document

Este vorba de proiectul de lege nr. 17/2020 al cărui autor este deputatul Alexandru Oleinic, care propune stabilirea unor reguli generale pentru calcularea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere. Potrivit notei informative la proiectul de lege, „amendamentele introduse de Parlament în iulie 2018 la Legea pieței produselor petroliere, care a extins posibilitatea importatorilor și comercianților de a stabili prețurile, sunt nefondate”. În proiect este propusă o formulă pentru calcularea prețurilor maxime la produsele petroliere. 

Opinia Președinției: Creșterea prețurilor la carburanți este o înțelegere de cartel

Companiile petroliere - membre ale Asociației Investitorilor Străini sunt însă nemulțumite de faptul că proiectul de lege reintroduce concepția plafonării prețurilor la produsele petroliere și gazul petrolier lichefiat – adică, se revine la cadrul legal de până în 2018.

„Proiectul nu reflectă toți factorii care în mod normal contribuie la formarea unui preț adecvat la principalele produse petroliere”, este apreciat în scrisoarea companiilor petroliere.

Pe 30 martie, consilierul prezidențial în domeniul energeticii, Sergiu Tofilat, a anunțat că „Preşedinţia a depus un denunţ la Procuratură în privinţa înţelegerilor de cartel pe piaţa de carburanţi”.

Denunţul, potrivit lui, va fi expediat Parlamentului, împreună cu solicitarea să iniţieze „o evaluare externă a activităţii Consiliului Concurenţei”.

„Companiile petroliere nici nu se ruşinează să vorbească deschis despre coordonarea preţurilor, iar conducerea Consiliului Concurenţei doarme, fix cum a procedat conducerea BNM când a fost furat miliardul”, a comentat Sergiu Tofilat pe Facebook. 

Expert: Piața produselor petroliere trebuie să fie subiect de anchetă

Consilierul prezidențial a menționat în context că, încă în 2019, preşedintele Consiliului Concurenţei, Marcel Răducan, anunţa despre deţinerea probelor directe şi indirecte, că vor fi aplicate sancţiuni, însă așa și nu s-a întreprins nimic.

„Consecinţele acestui dezmăţ le simţim cu toţii la fiecare modificare de preţuri. Schimbarea coordonată a preţurilor, cu încălcarea metodologiei, este imposibilă fără o coordonare prealabilă. Atât fixarea preţurilor, cât şi neglijenţa în serviciu sunt infracţiuni penale. Cerem Procuraturii Generale să investigheze acest caz şi să tragă la răspundere persoanele vinovate”, a mai adăugat Sergiu Tofilat. 

De la începutul anului 2021, prețurile la carburanți au fost majorate de câteva ori, iar experții au comentat că nu întotdeauna aceste creșteri au fost justificate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova