Moldovenii au dus mai multă valută la punctele de schimb în 2021

Banca Națională a Moldovei a publicat rapoarte din care aflăm ce rezerve valutare deține, câtă valută au dus moldovenii la casele de schimb de la începutul acestui an, cu cât s-a depreciat leul și câți bani sunt acum în circulație.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. În luna februarie, oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut cu echivalentul a 6,6 milioane de dolari americani (+3,8%), comparativ cu ianuarie.

În total, oamenii au dus la punctele de schimb diversă valută care a echivalat cu 182 de milioane de dolari americani.

Totodată, cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu doar 5 (cinci) milioane USD (+2,7%), a informat Banca Națională a Moldovei (BNM).

Oamenii au vândut mai multă valută decât în 2020

De remarcat că în ianuarie-februarie 2021 persoanele fizice au convertit mai multă valută decât în ianuarie-februarie 2020: echivalentul a 357,6 milioane USD și, respectiv, 315,6 milioane USD – diferența este de 42 de milioane de dolari americani (13,3%). Dar și cererea din partea agenților economici a fost mai mare, cu peste 52 de milioane de dolari (16%).  

Ce dobânzi sunt practicate la creditele acordate în Moldova
În februarie 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 94,7%. Indicatorul este în creștere față de ianuarie, când a fost de 93,7%. Pentru comparație: în noiembrie 2020, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 113,7%.

Menționăm că, de regulă, moldovenii convertesc mai multă valută în luna decembrie, pentru a face față anumitor cheltuieli de sfârșit de an și a marca sărbătorile de iarnă, care, pe stil vechi, se încheie pe 19 ianuarie. Din acest motiv, volumul de valută pe care oamenii îl duc la casele de schimb poate fi mai redus în ianuarie. 

Cum a intervenit BNM pe piața valutară și ce rezerve a acumulat

Precizăm că BNM intervine pe piață – cumpără sau vinde valută – pentru a aplana fluctuațiile mari.

În general, situația de pe piața valutară internă a fost destul de calmă și în ianuarie, și în februarie – zilnic au existat fluctuații în cotațiile valutare oficiale, dar acestea n-au fost periculoase.

La fel ca în ianuarie, BNM a intervenit puțin în luna februarie pe piața valutară internă – a cumpărat valută echivalentă cu 3,1 milioane USD.

Acesta este un volum destul de redus, comparativ cu alte perioade, când BNM cumpăra lunar „surplusuri” de valută de 10, 20 și chiar de 30 de ori mai mare. 

Deși economia este marcată de criză, numărul angajaților la Buget a crescut – expert

„BNM nu trebuie obligatoriu să cumpere valută. Rezervele de valută la noi sunt exagerate. Eu le-aș cataloga ca fiind o reflecție a disfuncționalităților din economie”, a comentat expertul economic Viorel Gîrbu pentru Sputnik.

Cu referire la fluctuațiile valutare curente, din februarie, expertul economic Roman Chircă a comentat pentru Sputnik că modul în care s-a schimbat cotația leului moldovenesc „este un efect sporadic”, „datorat unui exces de valută pe piață sau acțiunilor de cumpărare a valutei de către BNM” și „nu s-a conturat într-o tendință de lungă durată”. 

În februarie, activele oficiale de rezervă ale BNM au crescut cu doar 0,11 milioane dolari americani în comparație cu luna ianuarie.

Pe 26 februarie 2021, rezervele valutare ale BNM au constituit 3 miliarde 763 de milioane 890 de mii de dolari americani (3 763,89 mil. dolari SUA).

Actualmente, BNM are cele mai mari rezerve valutare din istoria sa, după ce acestea au crescut constant în 2020.

Cu cât s-a depreciat leul moldovenesc în februarie 

Cum este protejat leul de falsificare: Infografic

În luna februarie, a informat BNM, leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 0,9% în raport cu dolarul SUA, până la 17,4505 USD/MDL, comparativ cu 17,2916 USD/MDL în luna ianuarie.

Ritmul anual al inflaţiei a constituit 0,62% în luna februarie 2021, potrivit BNM – acest indicator rămâne a fi redus, dar este în creștere față de ianuarie, când inflația a fost la un nivel fără precedent de mică, de doar 0,22%. Inflația va avea o tendință de creștere în 2021, potrivit prognozei BNM.

Valuta cu care moldovenii operează cel mai des

Euro este cea mai tranzacționată valută pe piața valutară internă a Republicii Moldova – un lucru explicabil prin faptul că cei mai mulți cetățeni plecați la muncă peste hotare câștigă bani în statele UE.

O jumătate din piața valutară internă este în numerar – euro, dolarii, rublele etc. sunt trimise acasă de moldovenii care lucrează peste hotare. Prin urmare, acești cetățeni „alimentează” constant volumul valutei în numerar aflat în circulație – de un car de ani nu există deficit de valută în Moldova.

„Cam jumătate din piața valutară din Moldova este în numerar – deci, valuta provine de la cetățeni care lucrează peste hotare, o trimit rudelor care vând această valută, pentru a se întreține. Acesta este un factor determinant. Dacă nu ar fi aceste influxuri, situația ar fi în Moldova cu totul alta”, a menționat pentru Sputnik Viorel Gîrbu.

Rulajul pieţei valutare interne în numerar (cumpărările și vânzările de valută) a atins uneori și valori de aproape 450 de milioane de dolari pe lună. Oferta persoanelor fizice a tins și către 200 de milioane de dolari pe lună. Precizăm că BNM prezintă echivalentele în dolari americani ale tranzacțiilor cu alte valute, pentru o mai bună claritate a indicatorilor statistici.

Moldovenii mai mult cumpără valută decât o vând, din cauză că-și primesc salariile în lei, dar fac economii în euro cu gândul la achiziții/investiții importante, cum ar fi o casă, o mașină, un lot de pământ etc. sau achită chiriile în euro. 

Mai mulți lei în circulație 

BNM: A crescut numărul leilor aflați în circulație – iată cât de mult

Volumul banilor aflați în circulație s-a majorat cu 587 de milioane de lei (2%) în luna februarie, comparativ cu luna ianuarie.

În februarie 2021, în circulație erau cu 34,1% mai mulți lei decât în februarie 2020 - 30 452,6 milioane de lei, a informat Banca Națională a Moldovei.

Produsul Intern Brut a scăzut

Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova estimat pentru trimestrul IV al anului 2020 a însumat 56,3 miliarde lei, în prețuri curente de piață. Comparativ cu trimestrul IV din 2019, PIB a scăzut, în termeni reali, cu 3,3% pe seria brută și cu 4,4% pe seria ajustată sezonier.

În anul 2020, PIB a scăzut față de anul 2019 cu 7% pe seria brută, conform Biroului Național de Statistică. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova