Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Medic: De ce crește numărul infectărilor cu COVID-19 și care este rostul vaccinului

70 la sută dintre bolnavii infectați cu coronavirus din Republica Moldova se tratează la domiciliu, fără să li se pună la dispoziție asistența corespunzătoare. Din această cauză, crește numărul infectărilor și cel al deceselor. Asta a declarat Ruxanda Glavan.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 mart – Sputnik. Medicul și deputatul Ruxanda Glavan susține că este extrem de îngrijorată din cauza faptului că Republica Moldova cu greu face față pandemiei de COVID-19, mai ales în ultima perioadă când crește alarmant numărul de infectări, formele grave și decesele.

A vrut să nu stea în carantină și a falsificat testul COVID-19: Isprava unui moldovean
Potrivit deputatului, această situație se atestă din cauza că 7 din 10 moldovenii infectați cu coronavirus se tratează la domiciliu, iar autoritățile nu au stabilit toate condițiile ca acești bolnavi să poată beneficia de servicii clare. Asta a declarat Ruxanda Glavan într-un interviu pentru Sputnik Moldova. 

"Încă nu există un mecanism foarte clar cum pacientul care este izolat la domiciliu își primește medicamentele, cum statul organizează ca aceste medicamente să ajungă la el gratuit sau măcar compensate, cum se asigură că în afară de medicamente el primește cel puțin o cutie cu produse alimentare și igienice de care ar avea nevoie în perioada următoare, cum statul îi organizează acestui pacient accesul la analize medicale și la cel puțin o investigație - fie radiografia cutiei toracice, fie tomografie computerizată? Astăzi aceste servicii nu sunt organizate de stat și fiecare se descurcă cum poate. În aceste condiții, apar agravări ale situației, pierderi de vieți și o răspândire necontrolată a virusului", a spus Glavan.

Medicul este de părere că autoritățile trebuie să elaboreze un mecanism clar prin care să rezolve toate lacunele. Până atunci însă, Ruxanda Glavan spune că a încercat să facă câteva acțiuni în calitate de deputat.

"Am venit cu o inițiativă legislativă privind legiferarea farmaciilor care vor putea livra medicamentele la domiciliul pacienților. Livrările se vor efectua gratuit de la o anumită sumă, dar cel mai important este că statul va controla cum se transportă. Asta însă nu rezolvă cealaltă problemă - rețeta compensată. În acest sens, voi insista la ideea de a introduse sistemul național de prescripție electronică e-rețeta, pe care am încercat și anterior să-l promovez. E o rușine când toți au acces online, să nu existe un sistem electronic între pacient, medic și farmacie", susține Glavan. 

Totodată, Ruxanda Glavan le-a luat apărarea medicilor de familie, despre care unele persoane își permit să spună că nu indică tratamentele necesare pacienților care se tratează la domiciliu. 

Câte reacții adverse s-au înregistrat în Moldova din cauza vaccinului anti-COVID
"Am auzit nenumărate acuzații de la oameni mai puțin profesioniști care au încercat să împartă acuzații negative la adresa medicilor de familie, precum că ei nu respectă protocoalele sau că pacienții rămân acasă, iar starea lor se agravează. Eu nu cred chiar așa. Nu e neapărat problema medicului de familie faptul că pacientul, aflându-se în autoizolare, nu întotdeauna are acces la medicamente. Ori, medicul prin definiția și profesia sa a fost învățat cum să îl trateze. Și faptul că pacientul nu ajunge să aibă cele mai necesare medicamente sau nu le ia pe toate, nu este vina medicului, ci este o lacună a ceea ce înseamnă organizarea accesului populației la medicamente, la servicii în perioada pandemiei" , a precizat deputatul. 

În același timp, medicul spune că vaccinarea împotriva cronavirusului este o soluție pentru a opri pandemia și le-a explicat cetățenilor în ce constă de fapt imunizarea. 

"Când ne vaccinăm, în corp apar anumite schimbări și noi avem anticorpi, care sunt un scut ce ne protejează atunci când ne confruntăm cu virusul. Vaccinarea nu te salvează 100%, dar o dată ce ești vaccinat și ai o mică armată proprie, treci mai ușor peste boală și nu ajungi la Terapia Intensivă", a mai spus Glavan. 

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 217 715. Până acum, 191 630 de pacienți au fost vindecați de coronavirus, iar 4 623 de oameni, printre care 103 lucrători medicali și-au pierdut viața din cauza complicațiilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova