Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi reguli la intrarea în Moldova – Ce trebuie să știi

Din 23 martie și până pe 18 aprilie, la intrarea în Republica Moldova este obligatorie prezentarea rezultatului negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării. Există excepții pentru unele categorii de persoane.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 mart – Sputnik. Marți, 23 martie, au intrat în vigoare regulile de intrare în Republica Moldova instituite prin decizia Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) nr. 51 din 19 martie 2021, în scopul prevenirii şi controlului infecției COVID-19. 

Restricții la intrarea în alte state pentru moldoveni: Informații actualizate – document

Reamintim, CNESP a declarat stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru perioada 19 martie - 18 aprilie 2021.

Astfel, până pe 18 aprilie se instituie obligativitatea prezentării la trecerea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova a rezultatului negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii). Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză, franceză sau rusă.

Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova și nu dețin rezultatul negativ al testului PCR COVID-19 prevăzut la punctul 10.1, vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică, precum şi vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 (paisprezece) zile, în locurile determinate. În cazul minorilor până la 14 ani, fișa epidemiologică şi declarația pe propria răspundere sunt completate şi semnate de reprezentantul legal sau însoțitorul.

Excepție de la prevederile subpunctelor de mai sus se stabileşte pentru următoarele categorii de persoane, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă:

Hotărârea privind restricțiile din Capitală - masca, obligatorie (Document)

- copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 5 ani;

- conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor şi brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren;

- persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative);

- elevii/studenții, care merg zilnic la studii în unități/instituții de învățământ pe teritoriul statelor vecine sau pe teritoriul Republicii Moldova, cu prezentarea actelor confirmative;

- lucrătorii transfrontalieri care intră în Republica Moldova din România său Ucraina, precum şi cei din Republica Moldova angajați ai agenților economici din ţările menționate, care fac dovada raporturilor contractuale cu agenții economici respectivi;

COVID: Stare de urgență în sănătate până pe 18 aprilie: Lista completă a restricțiilor

- posesorii pașapoartelor diplomatice, de serviciu, oficiale şi speciale şi altele asimilate acestora, precum şi titularii documentelor de călătorie tip LaissezPasser eliberate de către Organizaţia Națiunilor Unite, inclusiv membrii familiilor personalului misiunilor diplomatice şi consulare şi organizațiilor/misiunilor internaționale acreditate în Republica Moldova şi/ sau personalul implicat în asigurarea ajutorului umanitar;

- persoanele în tranzit, itinerarul tranzitării fiind stabilit de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera;

- persoanele care dețin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19, prezentat în una din limbile română, engleză sau rusă.

-   Persoanele care se află în regim de autoizolare/carantină pot întrerupe acest regim după a 10-a zi, dacă efectuează un test PCR COVID-19, iar rezultatul acestuia este negativ.

CNESP a constatat că practic toate raioanele din țară sunt sub Cod Roșu pandemic – acesta se instituie din momentul înregistrării a 100 de infectări la fiecare 100 de mii de locuitori. Cea mai gravă situație se atestă în Chișinău, în raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Strășeni, Briceni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova