Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câte reacții adverse s-au înregistrat în Moldova din cauza vaccinului anti-COVID

Până în prezent, în țara noastră au fost înregistrate peste 700 de reacții adverse, provocate de vaccinul anti-COVID. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă de către specialiștii ANSP. 
Sputnik

CHIȘINĂU 23 mart - Sputnik. Autoritățile din sănătate anunță că până în prezent 712 persoane au suportat unele reacții adverse la vaccinul împotriva COVID-19. Potrivit specialiștilor, efectele adverse sunt minore și nu reprezintă pericol pentru viața celor care s-au imunizat. 

„În 91 la sută din cazuri sunt reacții adverse ușoare care presupun slăbiciune, febră, dureri musculare, dureri articulare, careva reacții ușoare alergice cu erupții pe membre și pe față care trec toate în cel mult două zile”, a precizat epidemiologul Laura Țurcan. 

Ministerul Sănătății: În cât timp după vaccinare apare imunitatea la COVID-19
În cadrul unei conferințe de presă organizate la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Alexei Ceban a precizat că dozele de vaccin care deja au fost repartizate în instituțiile medicale din țară, nu mai sunt întoarse la ANSP în cazul în care medicii au fost deja imunizați și au mai rămas câteva doze. În acest caz, la vaccinare sunt invitați alte persoane din cea de-a doua categorie de persoane care urmează să li se administreze serul. Specialiștii explică acest lucru prin faptul că nu se dorește pierdere dozelor, ci folosirea lor cât mai eficient. 

Totodată, specialistul în imunizare al MSMPS Ninel Revenco a precizat că în data de 30 martie vor fi analizate ofertele de achiziție a loturilor de vaccin. Potrivit lui Revenco, ar urma să fie procurate vaccinuri sigure și eficiente, din lista celor aprobate de instituțiile internaționale. Ulterior, după ce Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate va lua o decizie finală, companiile câștigătoare în licitație vot fi obligate ca timp de o lună să aducă 80 la sută din vaccinurile procurate. 

Amintim că Parlamentul a votat un proiect de lege ce presupune ca Guvernul să poată procura vaccinul anti-COVID prin derogare de la lege, dar și un proiect de lege ce presupune ca loturile care vor fi procurate de stat să nu fie supuse taxelor TVA, dar și taxelor vamale.

Ce spun autoritățile despre bărbatul care murit a doua zi după vaccinare

Anterior, deputații au precizat că pentru procurarea unui milion de doze de vaccin sunt preconizate 137 de milioane de lei, bani care ar urma să fie alocați din Fondul de rezervă al Guvernului, fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală și mijloacele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Precizăm că în data de 11 martie,  Guvernul în exercițiu a alocat 60 de milioane de lei pentru procurarea serului împotriva noului coronavirus. Banii sunt preconizați pentru procurarea a peste 338 de mii de doze, ceea ce constituie circa 24,4% din necesarul de 1 386 115 doze.

Conform estimărilor efectuate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pentru atingerea țintei de 70 la sută din populație vaccinată sunt necesare 4 851 403 doze. Luând în considerare că 1 386 115 doze (pentru 20% populație) vor fi obținute gratuit prin platforma COVAX, 2 079 173 doze (pentru 30% populație) vor fi procurate prin prin intermediul COVAX la preț preferențial, iar restul 1 386 115 doze (pentru 20% populație) trebuie procurate de către stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova