CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik. Pe 21 martie este marcată anual Ziua Internaţională a Copiilor Străzii. Cu acest prilej, Poliția a publicat date statistice despre numărul copiilor care și-au abandonat domiciliul sau locul de plasament în anul 2020.
Pe parcursul anului trecut, în pofida pandemiei, numărul copiilor care au fugit de acasă a fost doar cu puțin mai redus față de anul 2019.
În 2020, un număr de 835 de copii au abandonat domiciliul sau altă formă alternativă de plasament. În 2019, numărul lor a fost de 870.
De acasă fug mai ales fetele aflate în pragul adolescenţei, iar categoria cea mai vulnerabilă este a celor de 13-16 ani, potrivit Poliției. Cel mai des își abandonează domiciliul copiii din mediul rural.
Din totalul celor 835 de copii, 629 de copii au plecat din propria familie, iar 206 au plecat din instituțiile în care erau plasați.
În 2020, 379 de copii au plecat de la domiciliu sau din serviciul de plasament pentru prima dată, 466 au plecat repetat, iar 77 de copii au plecat în grup.
Ca urmare a acțiunilor întreprinse de polițiști, 562 de copii au fost găsiți în decurs de 24 ore, 105 copii - timp de 48 de ore, 102 copii - după 48 ore.
Trei copii au fost găsiți decedați, iar șase n-au fost găsiți nici până acum.
„Principalele motive pentru care copiii fug de acasă rămân a fi lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, intenţia de a câştiga bani, din cauza situaţiei materiale precare din familie, fuga de abuzuri fizice şi emoţionale, tulburări de comportament datorate neglijării în familie sau intenţia de a se întreţine autonom şi de a câştiga bani prin munca sezonieră, influenţa anturajului sau lăsarea copiilor în grija rudelor, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate”, potrivit Poliției.
Poliția îi îndeamnă pe cetățeni ca, în cazul observării pe stradă a unor copii care par a avea probleme sau practică cerșitul, să apeleze la 112.
De asemenea, cazurile copiilor aflați într-o situație dificilă pot fi comunicate primarului, asistentului social, semnalat la Serviciul Telefonul copilului: 116 111.
Ziua Internațională a Copiilor Străzii a fost instituită în 1998, prin rezoluţia Forumului Internaţional „Prietenii Copiilor Străzii”, desfăşurat la Varşovia, Polonia.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova