CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. Organizarea alegerilor peste hotare, recunoașterea într-un regim mai simplificat al permiselor auto eliberate în Republica Moldova de către Germania, recunoașterea diplomelor de studii, diverse aspecte ale protecției sociale – aceste teme au figurat printre subiectele abordate de Maia Sandu în discuția live cu cetățenii moldoveni aflați temporar la muncă sau stabiliți cu traiul în Germania.
Discuția a fost transmisă pe rețelele de socializare. Maia Sandu a porecizat că ea pledează pentru faptul ca cetățenii să poată alege vaccinul împotriva COVID-19 pe care să și-l administreze „dintr-o varietate de vaccinuri înregistrate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Ea i-a îndemnat pe cetățenii moldoveni din Germania, dar și dina alte țări să le împărtășească rudelor de acasă „experiența de vaccinare și rostul restricțiilor și măsurilor de protecție”.
Moldovenii din Germania i-au adresat Maiei Sandu, prin internet, întrebări referitoare la protecția socială a angajaților, a programele de sprijin pentru cei reveniți acasă de peste hotare și care doresc să-și deschidă o afacere. Șeful statului s-a referit și la alte forme de încurajare a revenirii migranților acasă.
Serviciul de presă al Președinției a informat că la discuția live, din seara de 19 martie, cu Maia Sandu, s-au înregistrat peste 520 de persoane, „iar dialogul a fost urmărit online de de mii de oameni”.
Între altele, moldovenii stabiliți în Germania au solicitat-o pe Maia Sandu să vorbească despre modul în care Președinția intenționează să-i sprijine pe cei mai vulnerabili cetățeni, cum ar fi pensionarii singuratici, persoanele cu dizabilități, persoanelor care au nevoie de asistență socială acordată la domiciliu.
Maia Sandu a vorbit despre „eforturile sale zilnice, alături de echipă, de a asigura livrarea vaccinurilor anti-COVID-19 în Republica Moldova și de a corecta intervențiile guvernului și ale Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică de gestionare a crizei sanitare”.
Comisia națională extraordinară în sănătate publică (CNESP) a declarat stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru perioada 19 martie - 18 aprilie 2021, inclusiv (Hotărârea nr. 51 din 19 martie 2021).
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova