Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Deputați, procurori și judecători, în vizorul Autorității de Integritate: Iată ce au comis

Un fost președinte al țării, deputați, procurori, judecători, dar și alți funcționari au intrat în vizorul Autorității Naționale de Integritate. În perioada anului trecut, ANI a efectuat 400 de verificări și au constatat peste 200 de încălcări. 
Sputnik

CHIȘINĂU 16 mart - Sputnik. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a prezentat raportul activității sale pentru anul trecut. În 2020, au fost inițiate 400 de proceduri de control și s-au depistat peste 200 de încălcări. Potrivit ANI, 156 de controale au fost inițiate pe motiv de conflict de interese, 125 de verificări au fost pornite pentru a verifica averile unor funcționari, iar 114 proceduri de control au fost realizate pe aspectul incompatibilităților în funcția publică.

Un membru al Consiliului de Integritate din cadrul ANI și-a dat demisia

În vizorul ANI au ajuns și mai mulți demnitari. Este vorba despre un fost președinte al Republicii Moldova, 32 de deputați, 20 de procurori, 11 judecători, un secretar de stat, un director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), un fost director SIS, doi membri ai Comisiei Electorale Centrale, un membru al Consiliului Superior al Magistraturii și un director al Agenției ”Moldsilva”. 

Autoritatea Națională de Integritate nu precizează numelor demnitarilor vizați și nici despre care dintre foștii președinți ar fi vorba. În februarie însă a fost pornit un control pentru nerespectarea regimului juridic al incompatibilității de către un fost șef de stat, iar după apariția acestei informații fostul consilier al fostului președinte Igor Dodon a scris pe Facebook că astfel de controale în care era vizat Dodon ar fi existat și în 2017, atunci când ANI a stabilit „că nu există incompatibilitate în deținerea funcției neremunerate de președinte al Asociației Obștești Federația de Șah a Moldovei”.

Printre cei verificați de ANI se numără și șapte președinți de raion, trei vicepreședinți de raion, 71 de primari și 4 viceprimari, dar și alții. 

Inspectorii ANI au depistat peste 200 de încălcări. Astfel, s-a stabilit că doi deputați au încălcat regimul juridic al averii și intereselor personale, iar în cazul a trei deputați s-a demonstrat incompatibilitate în funcțiile deținute.

Încălcări au fost înregistrate și pe numele unui procuror și judecător. Potrivit ANI, procurorul a încălcat regimul juridic al averii, iar judecătorul s-a aflat în incompatibilitate de funcție. Cele mai multe încălcări au fost comise de aleșii locali. Peste 40 de primari au admis conflicte de interese cu persoanele apropiate, alți șase au deținut și alte funcții simultan cu mandatele de primar. De asemenea, doi primari nu și-au declarat averile. 

Dacă actele de constatare emise de inspectorii de integritate vor rămâne definitive în instanța de judecată, atunci circa 182 de funcționari riscă să rămână fără fotolii sau chiar să fie decăzuți din dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova