CHIȘINĂU, 14 mart – Sputnik. Postul Paștelui este perioada de pregătire duhovnicească înainte de Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante din an. În popor se mai numește și Postul Mare pentru că durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor.
Astfel, în acest weekend, credincioșii care intenționează să țină post, au posibilitate să meargă la piață pentru a cumpăra produsele alimentare necesare. Am încercat să facem un calcul privind cheltuielile pe care le va suporta o persoană care ține post. Din start, remarcăm că mesele vor fi mai ieftine, având în vedere că nu includ carne, ouă și produse lactate. Am analizat prețurile la legume și verdețuri de la Piața Centrală din Capitală, întrucât întreprinderea postează zilnic pe pagina de Facebook prețurile la produse. Vedem că în comparație cu săptămâna trecută, prețurile au crescut cu 1 sau 2 lei, la unele produse.
Astfel, un kilogram de cartofi costă între 7 și 8 lei, morcovul și sfecla roșie se vând cu 7 lei, ciupercile pot fi cumpărate cu 20 și 25 de lei kilogramul, ceapa - 6 lei, usturoiul costă 40 de lei, vara nouă - 28 de lei, iar cea roșie - 20 de lei. Conopida este 38 de lei, ardeii grași - 45 de lei, prețul roșiilor începe de la 20 de lei, iar castraveții ajung la 55 de lei kilogramul. În vânzare a apărut și ridichea, care costă 50 de lei și bostăneii - 30 de lei.
Totodată, fasolea se vinde cu 25 și 35 de lei kilogramul, năutul - 20 de lei, iar mazărea - 12 lei. Pentru a diversifica, oamenii mai pot mânca fructe proaspete sau uscate. Evident, cele proaspete sunt mai ieftine.
Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață că mâncarea trebuie să fie simplă şi ieftină, iar diferenţa de preţ faţă de mâncarea obişnuită, trebuie dată la cei săraci și lipsiți de ajutor.
Cine nu postește în Postul Mare, nu-l iubește pe Dumnezeu și nu respectă ”Majestatea Divină”. Aceasta este învățătura din predica despre Post a Părintelui Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni din Iaşi. Dar puțini știu că postul nu este un post adevărat dacă nu este însoțit și de disciplină duhovnicească, adică de rugăciune și fapte bune.
Călugărul de la Vlădiceni ne învață și cum se ține corect postul.
”Adevăratul post se ține cu ciorbă sau borș de legume, fasole, cartof, varză, cu păstăi sau ce ai pus la borcan din gradină sau din piață. Dar în momentul în care mănânci semipreparate și înlocuitoare de carne și brânză, nu ai postit așa cum trebuie. Aceste produse conțin numai chimicale și așa cum se spune, sunt produse petroliere”, ne povățuiește părintele Calistrat.
Pe cei bolnavi, preotul îi îndeamnă să respecte sfatul medicului, iar când obligăm copiii să postească trebuie să avem discernământ.
”Este necesar să învețe de mic să țină post, dar cu măsură. Am văzut și mici exagerări, când un copil de 7 ani, a ținut tot postul. Nu este indicat și nu trebuie să facem abuz. De la adolescență în sus, se ține post”, mai spune preotul.
În 2021, Paștele Ortodox va fi cu 14 zile mai târziu decât în 2020 și va fi sărbătorit pe 2 mai.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova