CHIȘINĂU, 13 mart – Sputnik. Consilierul Maiei Sandu în domeniul sănătății Ala Nemerenco a menționat într-o postare pe Facebook că fără măsuri restrictive și vără un lockdown, nu vom pitea ieși din actuala situație epidemică, care se complică de la o zi la alta. Pe de altă parte, expertul economic Veaceslav Ioniță a făcut o estimare a pierderilor pe care le-ar putea suporta Moldova în caz de lockdown.
În contextul unei agravări galopante a situației epidemice de COVID-19, Guvernul țării s-a pomenit între ciocan și nicovală. Pe de o parte, el trebuie să întreprindă măsuri ferme pentru a opri avansarea epidemiei, iar pe de altă parte o închidere a economici poate fi extrem de costisitoare, este de părere analistul economic Veaceslav Ioniță.
”În opinia mea, dacă se va recurge la închiderea totală a economiei, atunci vânzările de bunuri și servicii ar scădea cu nu mai puțin de 2,5 miliarde lei săptămânal”, scrie Ioniță pe blogul său..
El estimează că o încetinire a vieții economice va lovi Bugetul Public, veniturile agenților economici și veniturile populației. ”Pierderile totale le estimăm la 1,2-1,3 miliarde lei săptămânal”, menționează specialistul.
Astfel, în caz de lockdown, cel mai mult va avea de pierdut Bugetul Public Național, care va înregistra pierderi de cel puțin 500-600 milioane lei pentru fiecare săptămână de închidere totală a economiei.
Agenții economici vor avea ratări de venit de cel puțin 300 milioane lei pe săptămâna.
”Din cauza stopării activității economice, agenții economici vor fi în imposibilitate să achite salariul în mărimea deplină și vor fi nevoiți să reducă din plățile salariale. Drept consecință populația va primi cu cel puțin 350 milioane lei mai puțin, pentru fiecare săptămână de non-activitate”, este de părere Veaceslav Ioniță.
Expertul menționează că sarcina de a interveni în caz de lockdown îi revine evident Guvernului, care trebuie să se împrumute pentru a acoperi gaura bugetară formată, dar și pentru a realiza mai multe măsuri de sprijin pentru agenții economici și populație.
”Partea proastă este că Guvernul în exercițiu nu poate opera modificări la Bugetul de Stat, dar nici Parlamentul nu are astfel de drepturi, fără avizul pozitiv al Guvernului, care nu poate fi dat de un Guvern în exercițiu”, constată Ioniță.
Expertul economic crede însă că, până la urmă, nu aven cum să scăpăm de lockdown. ”Vom fi nevoiți să-l introducem, dar problema este incapacitatea Guvernului de a interveni în caz de lockdown”, conchide Veaceslav Ioniță.
Comisia de Sănătate Publică a decis: Merg sau nu copiii la școală din 16 martie>>>
Amintim că vineri Ministerul Sănătății a anunțat alte 1 785 de cazuri confirmate de infectare cu COVID-19 Republica Moldova. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 201 909.
În prezent, 334 de pacienți sunt în stare foarte gravă. Ieri a fost înregistrat și un antirecord la numărul de decese – 38 de oameni au murit din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova