Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Impresionant: Mai mulți investitori străini în Moldova pe timp de pandemie

Cum a afectat pandemia investițiile în Republica Moldova? Care este situația actuală în acest domeniu, în contextul în care țara noastră se confruntă și cu o criză politică?
Sputnik
Impresionant: Mai mulți investitori străini în Moldova pe timp de pandemie

Pandemia provocată de COVID-19 a închis afaceri și a lăsat fără venituri foarte mulți oameni din întreaga lume. Care a fost impactul acestei pandemii asupra fluxului de investiții în țara noastră? Cum au acționat investitorii în această perioadă, dar și ce fac în prezent responsabilii pentru a atrage noi investiții în Republica Moldova? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei" cu șeful Direcției Investiții și Protejarea Investițiilor din cadrul Agenției de Investiții, Igor Ștefăneț.

Potrivit lui, pandemia a resetat economia mondială și multe corporații internaționale optează pentru optimizarea cheltuielilor, în special în procesul de furnizare și livrare a mărfii. Republica Moldova are o amplasare geografică foarte bună, situându-se între Est și Vest, iar acest lucru a devenit destul de atractiv pentru investitori.

"Nu doar poziția geografică aduce plusvaloare, dar mai avem și mecanisme atractive - zone economice libere, inițiative fiscale, reforme regulatorii de optimizare a documnetelor pentru a deschide o afacere (am redus actele permesive de la 400 la 151, dintre care 131 sunt online), digitalizarea proceselor pentru operarea afacerilor, iar birocrația se reduce de la an la an", a precizat invitatul.

În anul 2020, pe plan mondial investițiile au scăzut cu 43 la sută, însă pentru Republica Moldova a fost un an de bun augur în acest sens. În țara noastră au fost atrași cinci investitori străini din trei țări, în trei sectoare, cu valoarea investiției de 30 milioane de euro. Aceștia urmează să creeze între 1200-1600 locuri de muncă.

"Sunt trei investitori din Germania, unul din Federația Rusă și unul din Marea Britanie. Domeniile de activitate sunt diverse: producerea materialelor izolatoare pentru construcții și industria grea, generatoare electrice, electronică și altele. Unii au început construcția, alții au deja 75 procente activitate. Investițiile vor fi la Bălți, Ungheni și Parcul Industrial Edineț", a precizat Igor Ștefăneț.

Mai mult, Agenția de Investiții este în proces de negociere cu alți șapte investitori străini care ar putea să-și lanseze în viitorul apropiat activitatea în țara noastră. Astfel, vor fi create locuri de muncă pentru cetățenii noștri, iar economia țării va cunoaște o dezvoltare ascendentă în mai multe domenii. Moldova se situează pe locul 13 în topul posibilităților inițierii unei afaceri, întrecând țări precum România, Grecia, Italia, Ungaria și altele, a conchis Ștefăneț.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova