Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce moldovenii nu mai au încredere unii în alții – opinie

Sociologul moldovean a explicat din ce cauze populația țării devine tot mai dezbinată, iar oamenii își pun speranța doar în ei înșiși.
Sputnik

CHIȘINĂU, 10 mart – Sputnik. Pe parcursul a aproape trei decenii, societatea moldovenească este împărțită în două baricade geopolitice aproximativ egale. Unii se pronunță  pentru apropierea țării de Rusia și statele Uniunii Economice Eurasiatice, în timp ce alții – pentru o apropiere mai mare a Moldovei de UE și Occident. Politicienii autohtoni au învățat să folosească cu abilitate aceste preferințe de politică externă ale cetățenilor în interesele lor personale, egoiste și înguste de partid.  

Însă nu doar acești factori au contribuit la divizarea societății moldovenești și la îndepărtarea oamenilor unii de alţii, la pierderea încrederii între membrii societății. De ce s-a întâmplat asta? Răspunsul la această întrebare a fost oferit în studioul Sputnik Moldova de președintele Asociației Sociologilor și Demografilor, Victor Mocanu.

"Noi urmărim în permanenţă fenomenul coeziunii sociale a poporului moldovenesc, solidarităţii între oameni, urmărim modul în care cetățenii se ajută reciproc. Există schimbări serioase. Dacă înainte oamenii preferau să nu se certe cu vecinii lor, știind că în cazul unor probleme aceştia le  vor veni în ajutor, acum vecinii sunt pe locul zece între cei cărora este gata să se adreseze un cetățean al Republicii Moldova care a ajuns la necaz”, spune expertul.

De ce politicienii moldoveni dezbină societatea – expert
Potrivit interlocutorului, astăzi cetățenii Moldovei au devenit tot mai individualiști și se bazează în primul rând pe ei înșiși și pe persoanele cele mai apropiate. În parte, acest lucru a fost condiționat de transformările care au avut loc în țară în anii 90 ai secolului trecut, în epoca „capitalismului sălbatic”. Mocanu asigură că și pandemia noului tip de coronavirus și-a adus  contribuția negativă la dezbinarea cetățenilor în țara noastră.

"Oamenii au început să se teamă pur și simplu unul de altul. Relațiile sociale s-au acutizat foarte mult, iar oamenii s-au supărat pe societate deoarece au devenit mai săraci", a menționat sociologul.

Neîncrederea în societatea moldovenească, potrivit lui Mocanu, a ajuns la asemenea grad încât  cetățenii preferă să ia mai bine un împrumut bancar cu o dobândă foarte mare, decât să împrumute sumele necesare de la prieteni sau cunoscuți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova