O agenție de turism din Moldova a anunțat că a inclus în lista sa de servicii prestate organizarea excursiilor la Moscova sau Sankt Petersburg pentru vaccinarea cu vaccinul rus împotriva coronavirusului „Sputnik V”.
Și, deși pentru două (deoarece este necesar să se injecteze două doze de vaccin) tururi scurte operatorul de turism cere mai mult de o mie de euro de la fiecare client, în Moldova sunt deja oameni care vor să profite de ofertă.
Această situație a fost comentată în exclusivitate pentru Sputnik Moldova de către deputatul Dumei de Stat, prim-vicepreședintele Comisiei pentru educație și știință Ghenadi Onișcenko.
„Nu este surprinzător faptul că, după atacul informativ-terorist pe care l-a trăit întreaga lume în legătură cu COVID-ul și de care, desigur, nu a scăpat nici Moldova, oamenii din țara voastră vor să fie vaccinați cât mai curând posibil cu un vaccin sigur și inofensiv. Dar în Rusia astăzi practic nu există doze comerciale de vaccin „Sputnik V”, statul vaccinează gratuit toți rușii care doresc, dar pentru aceasta trebuie să aveți cetățenia rusă. Îmi este greu să-mi imaginez de unde poate fi luat vaccin pentru cetățenii străini care au cumpărat acest „tur” de la o agenție de turism moldovenească privată. Desigur, ar fi corect ca autoritățile noastre medicale să discute această problemă și să o documenteze oarecum", a declarat Onișcenko.
El însă atrage atenția, de asemenea, că „turiștii care doresc vaccinare” din Moldova trebuie să aibă la îndemână documente medicale.
"La urma urmei, nimeni nu cunoaște statutul unei persoane care vrea să fie vaccinată în Rusia - de ce a fost bolnav, când a fost bolnav și dacă are contraindicații la vaccinare. Doar că nimeni nu va injecta pe nimeni", a dat asigurări parlamentarul rus.
În opinia sa, în această chestiune este nevoie de o interacțiune la nivel de cele două state.
„Aș sfătui autoritățile medicale moldovenești, atâta timp cât există cerere pentru vaccinarea cu Sputnik V, să reacționeze mai flexibil la astfel de lucruri și să contacteze autoritățile medicale rusești. Totuși, companiile de turism sunt prea departe de procesul civilizat de vaccinare. Cel mai corect ar fi să încheiem un acord cu Rusia, să cumpărăm oficial un vaccin și să vaccinăm populația Moldovei cu acesta în instituțiile medicale ale republicii în condiții adecvate", a conchis Genadi Onișcenko.
Potrivit deputatului, această abordare va fi mult mai ieftină, fără cheltuieli pentru zboruri și hoteluri.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova