Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Curtea a decis: Mai multe atribuții pentru guvernul interimar

Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea președintelui Maia Sandu prin care a contestat unele prevederi ale Legii Guvernului.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Guvernul interimar va putea numi și propune pentru numire funcționari publici și persoane care ocupă funcții guvernamentale. Asta prevede hotărârea de astăzi a Curții Constituționale, care a admis parțial sesizarea președintelui Maia Sandu, prin care a contestat unele prevederi ale Legii Guvernului.

Declarația a fost făcută de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole după ședința de astăzi, 4 martie a Înaltei Curți.

Totodată, Curtea declară neconstituțional articolul 15, care interzice numirea de către guvern a funcționarilor publici și a persoanelor cu funcții de demnitate publică, dar nu a permis schimbarea membrilor guvernului, ale căror puteri au fost încetate. 

Cine atrage CC în lupte politice - Ce spune Domnica Manole

„Până la efectuarea modificărilor la Legea Guvernului de către Parlament, Executivul al cărui mandat s-a încheiat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcție de demnitate publică altele decât miniștrii sau în funcții publice pentru un termen determinat până la o nouă numire a aceleiași persoane sau alteia efectuată de Guvernul cu puteri depline”, a precizat Domnica Manole. 

În același timp, președintele Curții spune că se recunosc constituționale articolele care interzic Guvernului al cărui mandat a încetat să elibereze din funcție persoanele cu funcție de demnitate publică sau funcționari publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini atribuțiile.  

Sandu a cerut, de asemenea, Curții Constituționale să verifice constituționalitatea mai multor articole din lege care restricționează șeful statului și guvernul interimar în exercitarea puterilor lor.

Sandu a cerut Curții să declare neconstituționale prevederile care interzic președintelui numirea miniștrilor în funcție din afara cabinetului interimar. Sandu a cerut și Curții Constituționale să recunoască drept neconstituționale interdicțiile privind încheierea tratatelor internaționale și numirea funcționarilor publici de către guvernul interimar. Însă Curtea Constituțională nu a dat curs acestei solicitări. 

Curtea Cunstituțională a declarat inadmisibilă sesizarea în partea care se referă la controlul constituționalității articolelor 15, alineatul 2, litera d, f, articolul 23, alineatul 3 și 26, alineatele 6-9 din Legea cu privire la Guvern din iulie 2017. 

În acest sens a fost remisă de către Curtea Constituțională o adresă Parlamentului Republicii Moldova. Atfel, deputații vor trebui să ia act de hotărârea Curții și să ajusteze legislația în conformitate cu ea. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova