Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Maia Sandu: Vechiul tratament anti-COVID-19, ineficient

Președintele Republicii Maia Sandu recunoaște că restricțiile impuse de Comisia de Sănătate Publică au obosit cetățenii, dar spune că acestea sunt inadmisibile.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Situația epidemiologică în țara noastră este în continuare una alarmantă. În fiecare oră moare câte un om din cauza complicațiilor generate de COVID-19, iar numărul peroanelor decedate de la începutul pandemiei a trecut de 4 mii de oameni. Pentru a opri pandemia e nevoie de un efort comun, precizează președintele Maia Sandu într-un video. 

„Personalul medical lucrează peste puteri. Spitalele sunt pline, iar numărul de cazuri grave crește. Numărul cazurilor grave este de peste 300 de peroane. În fiecare zi, în Moldova avem aproape 2 000 de cazuri de infectare”, a precizat președintele. 

În Moldova ar putea fi introdus lockdown: Ce se întâmplă la centrul COVID-19 - Video

Aceasta mai spune că în Republica Moldova cel mai probabil au ajuns noile tulpini ale virusului, mult mai infecțioase și mult mai grave. Președintele menționează că medicii se plâng că tratamentele vechi împotriva coronavirusului, în ultimele săptămâni, nu mai sunt eficiente. Mai mult, crește numărul persoanelor tinere care se infectează cu acest virus. Sandu mai spune că măsurile de protecție pot funcționa doar dacă acestea vor fi respectate de fiecare om în parte. 

„Știu că adesea suntem nemulțumiți de restricții care ne par prea severe sau neclare. Comisia Națională de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății trebuie să-și bazeze deciziile pe indicatori clari. Orice decizie trebuie fundamentată doar pe date în urma analizei riscurilor”, a mai spus președintele.

Aceasta spune clar că virusul nu a trecut și că acesta poate fi oprit doar în cazul în care „vom lua lucrurile în serios”. Președintele se referă în special la eforturile medicilor de a trata bolnavii de COVID-19, dar și procesul de vaccinare care a început pe 2 martie. Îndemnul rămâne același, purtatul măștii, spălatul și dezinfectarea mâinilor, evitarea locurilor aglomerate, dar și amânarea evenimentelor care presupun mai multe persoane.

Precizăm că, premierul interimar Aureliu Ciocoi, a declarat ieri seara în cadrul unei emisiuni televizate că în țara noastră ar putea fi declanșat lockdown, având în vedere că a crescut simțitor numărul cazurilor noi de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova