Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CC decide soarta guvernului pe care îl vrea Sandu

Curtea Constituțională a Republicii Moldova va examina astăzi sesizarea președintelui Maia Sandu prin care contestă unele prevederi ale Legii Guvernului.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Magistrații Curții Constituționale vor examina astăzi, 4 martie, sesizarea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care contestă unele prevederi din Legea cu privire la Guvern, care reglementează atribuțiile Guvernului interimar. Președintele Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională cerând ca aceasta să verifice constituționalitatea mai multor articole care, în opinia ei, "limitează Președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor".

Ce spune cel mai mare jurnalist român despre Maia Sandu

Mai exact, Sandu spune că aceste articole limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor țin de "dreptul Președintelui și al Guvernului demisionar cu Prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții".

"Expunerea Curții Constituționale pe aceste spețe va clarifica situația actuală în care s-a pomenit țara după acțiunile iresponsabile ale unor deputați în parlament, ale fostului președinte și fostului premier în încercarea de destabilizare a situației din țară. Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea țării, până la numirea următorului guvern. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera și numi demnitari și funcționari publici în anumite condiții, de a accesa fonduri în anumite limite constituționale", a precizat Maia Sandu într-un comunicat de presă făcut public pe site-ul presedinte.md.

De asemenea, președintele a cerut "declararea drept neconstituțională a mai multor prevederi din Legea cu privire la Guvern care țin, în special, de desemnarea miniștrilor în exercițiu exclusiv din rândul membrilor Guvernului demisionar, în condițiile în care așa ceva nu este prevăzut de Constituție și, totodată, acest lucru putând crea disfuncționalități și mai mari în gestionarea instituțiilor".

De precizat, ședința Curții Costituționale începe la ora 10:00, iar după examinare, președintele CC Domnica Manole va susține un brifing de presă în cadrul căruia va anunța decizia Înaltei Curți. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova