CHIȘINĂU 2 mart - Sputnik. Primul moldovean vaccinat împotriva COVID-19 este șeful secției Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican Alexandru Botizatu. El a primit serul, iar peste 15 minute a ieșit în fața presei pentru a face declarații. El susține că acest vaccin a adus o doza de speranță în rândul lucrătorilor medicali, care sunt acum la limita epuizării.
„Sunt cele mai frumoase emoții. Când am primit acest certificat de vaccinare, am avut aceleași emoții ca și atunci când am absolvit Universitatea de Medicină, cu aceeași mândrie și cu aceleași gânduri bune. Lumina se va aprinde pentru toți colegii și mă bucur că colegii mei sunt dornici să se vaccineze. Sun gânduri optimiste, gânduri bune, gânduri pline de speranțe și acum mă simt foarte bine”, susține șeful secției Terapie Intensivă, Alexandru Botizatu.
Doctorul susține că vaccinul nu este dureros și că după imunizare se simte bine.
„Au trecut acele 15 minute recomandate de specialiști și mă simt foarte bine. Senzațiile sunt foarte bune și cu acest gând plin de speranțe mergem mai departe la serviciu. (...) Nu este dureros. Am așteptat să fie dureroasă înțepătura, am mai primit injecții, dar aceasta este o procedură foarte simplă și durerea nu se simte”, a declarat doctorul.
Alexandru Botizatu a fost și el unul dintre pacienții cu COVID-19 și a declarat că perioada de recuperare pentru fiecare este lungă și anevoioasă, indiferent de forma bolii pe care o face.
„Trebuie să cunoaștem toți că pacienții care suportă COVID-19, indiferent de formă, trec o perioadă destul de complicată și absolut toți pacienții în ultima jumătate de an, când deja vorbeam de vaccin, au spus că vor să se vaccineze. Toți care au trecut prin complicații și prin boala provocată de acest virus, toți au spus că ar fi acceptat să se vaccineze și că nu vor să se mai întoarcă la acea experiență”, a explicat Alexandru Botizatu.
Doctorul a vorbit și despre reticența unor persoane la vaccin și a îndemnat oamenii să nu să se teamă, deoarece, consideră Botizatu, doar vaccinul poate scăpa omenirea de noul coronavirus.
„Noi, medicii, am discutat foarte mult, am urmărit și rezultatele primelor vaccinări în lume. Noi doar am așteptat ca vaccinul să ajungă în țară. Noi nu ținem cont de producător, noi acceptăm vaccinul pe care ni-l recomandă autoritățile și specialiștii din domeniu”, susține Botizatu.
Un alt doctor care, la fel, este printre primii moldoveni vaccinați, spune că vaccinul a devenit o speranță pentru fiecare dintre medici.
„Mă simt foarte bine, mă simt fericită că vaccinul a ajuns și în Republica Moldova și demult am așteptat să fim vaccinați. Noi știm că pot fi reacții adverse la oricare vaccin, nu contează care, dar eu nu mă tem. Sunt sigură de calitatea vaccinului care a ajuns în Republica Moldova”, a declarat un al medic al Spitalului Clinic Republican.
În cadrul campaniei de imunizare vor fi vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, a precizat anterior Ministerul Sănătății.
Campania a început cu vaccinarea lucrătorilor medicali de la Spitalul Clinic Republican, iar apoi vor fi imunizați angajați ai Institutului de Medicină Urgentă.
În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.
Va fi permisă intrarea în Europa "cu un vaccin incorect din punct de vedere politic"?>>>
Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.
Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul.
Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova sâmbătă, 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România.
Amintim totodată că Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat pe 26 februarie vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova