Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova începe vaccinarea împotriva COVID-19: Cum se va desfășura procesul

După ce sîmbătă în Republica Moldova a ajuns primul lot de vaccin împotriva coronavirusului, Ministerul Sănătății a emis un comunicat de presă în care a oferit detalii despre procesul de imunizare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Ministrul interimar al Sănătății Tatiana Zatîc a anunțat sâmbătă, 27 februarie, că luni va începe campania de imunizare în Republica Moldova. Ea a făcut această declarații în cadrul ceremoniei de recepționare a primului lot de vaccin AstraZeneca oferit țării noastre de România.

Primele persoane care vor fi vaccinate împotriva COVID-19 vor fi angajații sistemului medical. Dar trebuie să știm că și în acest caz vor exista etape.

Mai întâi de toate vor fi imunizați cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, precizează Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă. 

În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, celor care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

Video, foto: Vaccinul împotriva COVID-19 din România a ajuns la Chișinău

Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape. 

Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul. 

Primele peste 21 de mii de doze de vaccin împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova sâmbătă, 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România.

Lotul a fost transportat cu aeronava românească SMURD, iar la evenimentul de întâmpinare a participat ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță, președintele Maia Sandu și șeful Delagației UE la Chișinău Peter Michalko. 

Vaccinul "Sputnik V" a fost autorizat în Republica Moldova

În data de 24 februarie, Guvernul României a aprobat Ordonanța de urgență, prin care a fost reglementat ajutorul oferit Republicii Moldova. Astfel, cele peste 21 de mii de doze de vaccin împotriva noului coronavirus sunt prima tranșă din cele 200 de mii de doze promise de România.  

Totodată, vineri, 26 februarie, Ministerul Sănătății a anunțat că 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, produs de Coreea de Sud, ar urma să ajungă în țara noastră în perioada 28 februarie - 3 martie, prin intermediul platformei COVAX. Cele peste 14 mii de doze de vaccin vor fi distribuite gratuit și formează primul lot din totalul de doze preconizate pentru 20 la sută din populație, livrate gratuit de platforma COVAX. 

Precizăm că vineri, 26 februarie, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a autorizat vaccinurile împotriva COVID-19. Este vorba despre vaccinul rus „Sputnik V”, vaccinul Pfizer/BioNTech și vaccinul Oxford/AstraZeneca. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova